AKTUALNO / VIJESTI

SVE ZA MANJE PLASTIKE!

Novi pravilnik! Dobivat ćemo naknade i za manje plastične boce, ali i plaćati vrlo lagane vrećice za voće i povrće

Novi pravilnik! Dobivat ćemo naknade i za manje plastične boce, ali i plaćati vrlo lagane vrećice za voće i povrće
Srecko Niketic/PIXSELL

U Ministarstvu kažu da time žele potaknuti korištenje debljih plastičnih vrećica, koje su pogodnije za višekratnu uporabu, te korištenje vrećica od alternativnih materijala

Novim pravilnikom o ambalaži, koji bi na snagu trebao stupiti iduće godine, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uvest će povratnu naknadu i za ambalažu volumena manjeg od 0,2 litre, za tetrapak i ambalažu koja nije od PET-a, ali ćemo zato, s druge strane, morati plaćati i vrlo lagane plastične vrećice za voće i povrće koje su dosad bile besplatne, piše Večernji list.

Pravilnikom se predlaže proširenje postojećeg sustava povratne naknade ambalažom volumena manjeg od 0,2 litre, višeslojnom (kompozitnom) ambalažom s pretežno papir-kartonskom komponentom, primjerice tetrapakom, te plastičnom ambalažom koja nije od PET-a, primjerice HDPE (polietilen visoke gustoće, kruta plastika), rekli su Hini u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Vezano za proizvode u HDPE plastičnoj ambalaži, u Ministarstvu kažu da u sustav povratne naknade ulaze svi proizvodi koji potpadaju pod definiciju "piće".

To su alkoholna i bezalkoholna pića, stolna, prirodna mineralna voda i izvorska voda, voćni sirupi, voćni sokovi i nektari, mlijeko i tekući mliječni proizvodi i ostali tekući proizvodi na voćnoj i drugoj bazi te bilo koji drugi dodatak koji pakiran zajedno s tekućom bazom čini cjelovitu jedinicu primarne ambalaže.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To znači da boce za ulja i deterdžente, kao i svi ostali proizvodi koji nisu "piće" ne ulaze u sustav povratne naknade. Staklene bočice za alkoholna i bezalkoholna pića volumena od 0,1 litre ulaze u sustav povratne naknade, kao i one koje su u ambalaži od plastike, ako su volumena jednakog i manjeg od tri litre.

Uredbom o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi propisat će način izračuna i iznose naknada. Predlaže se i nov izgled oznake za ambalažu u sustavu povratne naknade.

Pravilnikom se također predlaže da se sve vrlo lagane plastične vrećice, tanje od 15 mikrona, koje se koriste za voće i povrće te drugu rasutu hranu, a trenutačno se ne naplaćuju, ubuduće moraju naplaćivati potrošačima te da se ne smiju izlagati i prodavati na blagajnama. Također, na mjestima gdje potrošač u njih stavlja robu mora biti istaknuta njihova cijena, koju će odrediti prodavatelj, kažu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, prenosi Hina.

Cilj je uvođenja naplate laganih plastičnih vrećica sprečavanje njihova nekontroliranog besplatnog dijeljenja i prekomjernog uzimanja, što često završava bacanjem takvih vrećica u okoliš. U Ministarstvu kažu da time žele potaknuti korištenje debljih plastičnih vrećica, koje su pogodnije za višekratnu uporabu, te korištenje vrećica od alternativnih materijala.

Izdvojeno


Reci što misliš!