AKTUALNO / VIJESTI

što se događa

Nestašica jednog antibiotika, lijeka protiv masnoće u krvi i artritisa. HALMED umiruje

Nestašica jednog antibiotika, lijeka protiv masnoće u krvi i artritisa. HALMED umiruje
Pixabay.com

Umjesto tih lijekova, pacijentima su dostupne zamjenske terapije pa iz agencije poručuju da nije ugrožena kontinuirana opskrba tržišta

Na hrvatskom tržištu trenutno nedostaju tri vrste lijeka, na za pacijente su dostupne zamjenske terapije, stoga nije ugrožena kontinuirana opskrba tržišta, priopćila je u srijedu Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

"Lijekovi Zinnat 500 mg te Torvas 10 mg i 20 mg trenutačno su u nestašici, međutim za navedene su lijekove na našem tržištu dostupni lijekovi drugih proizvođača, s istim djelatnim tvarima, istih jačina i farmaceutskih oblika. U nestašici je i lijek Arava, za koji su također dostupni drugi odobreni lijekovi iz iste farmakoterapijske skupine", navodi HALMED.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zinnat je antibiotik koji se koristi u odraslih i djece, dok se Torvas koristi za snižavanje povećane razine masnoća u krvi. Lijek Arava propisuje se odraslim osobama s aktivnim reumatoidnim artritisom (bolešću imunosnog sustava koja uzrokuje upalu zglobova). 7

"S obzirom da za navedene lijekove postoje dostupne zamjenske terapije, nije ugrožena kontinuirana opskrba tržišta. Pacijenti se za sve savjete u vezi izbora odgovarajuće zamjenske terapije trebaju obratiti svojima liječnicima", napominje HALMED.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u nestašici su Decortin 20 mg, u pakiranju od 10 tableta u kutiji i Decortin 5 mg, u pakiranju od 100 tableta u kutiji. Isti je lijek, koji se koristi u liječenju upalnih i reumatskih bolesti te kod nekih autoimunih bolesti, na hrvatskom tržištu dostupan u drugačijim pakiranjima. Decortin 20 mg može se naći u pakiranju od 50, a Decortin 5 mg u pakiranju od 20 tableta u kutiji.

"Svaki se lijek može povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga ili kašnjenja u proizvodnji. Nestašicu rješavamo zakonski dostupnim alatima, koji se temelje na preraspodjeli zaliha ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU-a", ističe HALMED.

Na tržištu Hrvatske trenutačno je dostupno približno 3500 odobrenih lijekova, a HALMED poziva pacijente da im se obrate u slučaju nemogućnosti dolaska do pojedinog lijeka.

Podsjetimo, u RTL Danas u utorak smo donijeli informaciju kako nedostaje i tri vrste lijeka protiv visokog krvnog tlaka. Ali su i za njih poručili da postoje zamjenski lijekovi.

Izdvojeno


Reci što misliš!