AKTUALNO / VIJESTI

S NOVOM GODINOM

Stiže nam euro, građane zanima i ovo! U kojoj ćemo valuti platiti režije za mjesec prosinac

Stiže nam euro, građane zanima i ovo! U kojoj ćemo valuti platiti režije za mjesec prosinac
Dubravka Petric/PIXSELL

Prvoga dana 2023. godine euro postaje službena valuta u Hrvatskoj. Kunama će se moći plaćati (samo gotovinom) do 14. siječnja. Pripreme za uvođenje eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine idu bez ikakvih problema i prema planu, istaknuto je ovoga tjedna na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. 

Građani su već dobrim dijelom upoznati s onim što ih očekuje od 1. siječnja, no naše je čitatelje zanimalo što će biti s računima za režije za prosinac, a koji im stižu u siječnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

N1 piše da će računi za potrošnju u prosincu bit će izdani u siječnju 2023. i bit će iskazani u eurima, navodi HUB.

Za sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćaju ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1.7.2023. godine, navode u HUB-u.

Ključno je naglasiti, podsjećaju, da od 5.9. do 31.12.2022. traje dvojno iskazivanje cijena. To znači da će konačan iznos računa biti i u kunama i u eurima uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

No, izuzetak od toga su:

– vrijednost iskazana za unaprijed plaćene elektroničke komunikacijske usluge (prepaid bonovi)

– vrijednost i iznos koji se navodi na nalogu za plaćanje izdanom na temelju računa ili drugog pojedinačnog akta odnosno temeljem istaknute cijene

– vrijednost iskazana na karticama za javne telefonske govornice

– vrijednost otisnuta na ambalaži SIM kartice

Izdvojeno


Reci što misliš!