AKTUALNO / VIJESTI

ČEKAJU VLADU

Traže da svi umirovljenici dobiju božićnice od 100 eura. 'Novca ima, samo je otet korupcijom'

Traže da svi umirovljenici dobiju božićnice od 100 eura. 'Novca ima, samo je otet korupcijom'
Patrik Macek/PIXSELL

Za isplatu božićnica u iznosu od 100 eura trebalo bi osigurati 115 milijuna eura, odnosno 900 milijuna kuna, što je manje od opljačkanog iznosa u Ini, napominje Gabričević

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) zatražila je u četvrtak isplatu božićnica u visini 100 eura/750 kuna svim umirovljenicima, bez obzira na visinu mirovine, kako bi si uljepšali Advent i Božić, budući da ih većina zbog malih i nedostatnih mirovina živi u siromaštvu.

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević rekao je na konferenciji za novinare da se u Hrvatskoj godišnje isplaćuje najmanje milijardu kuna za božićnice, pa bi trebalo povesti računa i o umirovljenicima, čiji je položaj sve teži.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Umirovljenici su najugroženija društvena skupina, više od 700.000 njih od ukupno 1,2 milijuna živi s mirovinama ispod 3000 kuna, što je nedostatno za dostojan život čovjeka, kaže Gabričević.

Time bi se ispravila nepravda i izjednačilo sve umirovljenike na državnoj razini, jer sad božićnice dobivaju samo umirovljenici u bogatim gradovima, koji imaju financijske mogućnosti za to.

Za isplatu božićnica u iznosu od 100 eura trebalo bi osigurati 115 milijuna eura, odnosno 900 milijuna kuna, što je manje od opljačkanog iznosa u Ini, napominje Gabričević.

Osim toga, po Vladinoj odluci 232.000 državnih službenika i namještenika dobit će božićnice od 1750 kuna, za što je osigurano 406 milijuna kuna, što je manje od iznosa za koji je oštećen državni proračun u aferi s robnim rezervama.

Prema tome, novca ima, samo nije pravilno raspoređen ili je otet korupcijom i kriminalom, naglasio je Gabričević.

Kaže kako je Vlada upoznata s njihovim zahtjevom, no još nisu dobili odgovor. Podsjetio je kako je HSU još 2006. u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona o božićnicama, ali do danas nije učinjeno ništa.

Tražimo da se prema hrvatskim umirovljenicima postupa kako i u drugim zemljama EU-a, jer oni su izgradili ovu zemlju, mnogi od njih sudjelovali su u njezinoj obrani u Domovinskom ratu i omogućili da na vlasti budu oni koji moraju biti svjesni da trebaju služiti narodu, a ne njime vladati, poručio je Gabričević.

Izdvojeno


Reci što misliš!