AKTUALNO / VIJESTI

on sve negira

Lažni američki vojnik zaveo umirovljenicu iz Karlovca i uvjerio ju da mu uplati 6.000 eura: ‘Obećavali smo si ljubav‘

Lažni američki vojnik zaveo umirovljenicu iz Karlovca i uvjerio ju da mu uplati 6.000 eura: ‘Obećavali smo si ljubav‘
foto ilustracija

Muškarac za kojeg se sumnja da je prevario Karlovčanku ispitan je u Italiji na osnovu izdanog europskog istražnog naloga

Lažni američki vojnici već nekoliko godina u virtualnom svijetu osvajaju usamljena ženska srca, ali samo s jednim ciljem - da od lakovjernih žena, koje osvoje slatkorječivošću i fotografijama, "izmuzu" novac. Ni Hrvatice već godinama ne ostaju ravnodušne na njihovu zavodljivu romantiku.

Jednom takvom "šarmeru" nije odoljela ni jedna umirovljena Karlovčanka koju je ta nepromišljena avantura u konačnici koštala 6000 eura teškog kredita. Iako mnogi "zavodnici" ostanu nepoznati, njezin nije imao tu sreću. Riječ je o državljaninu Nigerije s talijanskom adresom, Jerryju Okateu (26), koji joj se predstavio kao časnik američke vojske u Afganistanu Anthony Gibson, piše Jutarnji.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poruke među njima su se zahuktale u lipnju 2020. godine. Ona je na Facebooku prihvatila njegov zahtjev za prijateljstvom. Komunicirali su preko Messengera te ju je uvjerio da među njima frcaju iskrice. No ubrzo joj je prodao svoju unaprijed skovanu priču. Tražio je njezinu adresu kako bi joj poslao svoje dokumente i novac koji na povratku iz Afganistana ne može ponijeti sa sobom u SAD. Na kraju mu je poslala svoje podatke i email adresu, a on je zatražio 6000 eura od nje kako bi podmirio troškove dostave. Bilo je to 30. lipnja 2020. kada mu je uplatila novac koji je on podigao i nikad joj se više javio nije. Optužen je za prevaru, a karlovačko tužiteljstvo za njega traži godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje.

Jerry Okata ispitan je u Italiji na osnovu izdanog europskog istražnog naloga.

- Bio sam vlasnik računa u banci Intesa San Paolo koji sam zatvorio u srpnju 2020. jer me bankovna službenica u tri navrata zvala na mobitel pozivajući me da moram potpisati papir za vraćanje novca koji mi je uplaćen na račun. To sam učinio i zamolio ju da mi račun zatvori. Vratio sam karticu i otvorio račun u drugoj banci. Nemam aplikaciju na mobitelu pa sam promet na računu provjeravao povremeno odlaskom na bankomat. Za te čudne uplate sam saznao tek nakon poziva iz banke. Svoje podatke nikada nikome nisam davao, a živim u stanu u vlasništvu zajednice Nebo i Zemlja koji dijelim s još tri osobe. Tako da ne mogu isključiti da je netko od njih prekopavao moje stvari – branio se pred talijanskim istražiteljima Okata.

Naveo je pritom i da nikada stanovitu gospođu, koja mu je uplatila 6000 eura, upoznao nije, a kamoli da je čuo za Anthonyja Gibsona, muškarca kojeg je navodno glumio. Zbog proteka vremena nije se mogao sjetiti ni je li mu ikakav novac vraćen kad je zatvarao račun, no napomenuo je kako nije imao običaj ostavljati velike iznose novca na računu.

Nasamarena Karlovčanka se, pak, s grčem prisjetila poznanstva s "američkim vojnikom".

- Anthony mi je rekao da je pred kraj svoje misije u Afganistanu i da je pred mirovinom. A kako sam i ja u mirovini, ta me poruka zainteresirala. Mislila sam da bi bilo dobro upoznati ga te možda ostvariti neki normalan odnos. Poslao mi je svoju fotografiju i napisao da mu je supruga poginula u prometnoj nesreći. Kazao je i da ima sina koji mu puno znači. Poruke su mi pasale, u njima smo si obećavali ljubav i planirali zajednički život, a s obzirom na to da sam i ja ostala bez supruga par godina ranije, bila sam spremna potražiti utjehu u nekom drugom – prisjetila se žrtva ljubavne prevare.

Kad joj je kazao da bi mu ona trebala preuzeti dokumente i novac, te sve sačuvati dok joj on ne svrati u posjet na putu prema SAD-u, kako bi se i osobno upoznali, nije dvojila.

- Tražio je 6000 eura kao troškove dostave. Rekla sam mu da nemam toliko, ali je inzistirao pa sam otišla u banku, podigla kredit i uplatila mu novac na račun na ime Jerry Okata. Nisam ga pitala tko je taj čovjek, da bi mi nakon nekoliko dana na e-mail stigla poruka iz Londona u kojoj me tražio još 15.000 eura pa opet 70.000 eura. Na to nisam pristala pa mi je s njegovog profila Anthony Gibson stigla poruka da će doći u Hrvatsku i uništiti mene i obitelj ako mu ne uplatim novac. Bilo me je strah jer sam tek tada vidjela da ne znam s kim imam posla – zaključila je žrtva "američkog vojnika" koja se odmah nakon toga obratila policiji za pomoć.

Sporni račun na koji je nigerijskom zavodniku uplatila novac otvoren je 20. ožujka 2019. te ugašen 22. srpnja 2020., dakle 22 dana nakon što mu je sjelo njezinih 6000 eura, piše Jutarnji.hr.

Izdvojeno


Reci što misliš!