AKTUALNO / VIJESTI

DIGITALIZACIJA

Mobilnom aplikacijom do podataka o nekretninama! Prijedloge za upis u zemljišne knjige moći ćemo podnijeti elektroničkim putem, evo kako

Mobilnom aplikacijom do podataka o nekretninama! Prijedloge za upis u zemljišne knjige moći ćemo podnijeti elektroničkim putem, evo kako

Od 10. siječnja iduće godine neće biti moguće podnijeti prijedlog za upis u knjige poštom ili na gruntovnici

Građani i poduzetnici od sada će svoje prijedloge za upis u zemljišne knjige moći podnijeti elektroničkim putem, preko javnih bilježnika do odvjetnika, zahvaljujući čemu će upis postati brži, učinkovitiji i povoljniji jer su ovim putem javnobilježničke tarife niže.

Najavio je to ministar pravosuđa i uprave Malenica na završnoj konferenciji projekta “Upravljanje zemljišnim knjigama” vrijednog 22 milijuna kuna, čija će realizacija omogućiti podatke iz zemljišnih knjiga i katastra na jednom mjestu, u jedinstvenoj bazi podataka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Izmjene Zakona o zemljišnim knjigama u posljednje su četiri godine išle u smjeru digitalizacije postupaka, a posljednje izmjene usvojene u listopadu ubrzat će postupke obnove zemljišnih knjiga, osigurati njihovu ažurnost te povećati broj katastarskih čestica u bazi zemljišnih podataka, dodao je ministar.

Novi list donosi da od 10. siječnja iduće godine neće biti moguće podnijeti prijedlog za upis u knjige poštom ili na gruntovnici. 

Osim digitalnih zemljišnih knjiga, rezultat ovog projekta je i mobilna aplikacija pod nazivom ‘Moje nekretnine’, koja omogućuje nove funkcionalnosti dostupne u sustavu e-Građani.

- Putem nje će građani dobivati obavijesti o svemu što se događa s nekretninama čiji su vlasnici, bez obzira jesu li oni podnijeli zahtjev ili netko drugi, a tiče se njihove nekretnine, istaknula je ravnateljica Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo Ministarstva pravosuđa i uprave Mirela Fučkar.

Zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave Antonio Šustić rekao je kako se Hrvatska godinama suočava s velikim izazovima kada je riječ o usklađivanju podataka zemljišnih knjiga.

- Za veliki broji nekretnina imamo različite podatke, a povijesno naslijeđe jedan je od glavnih razloga. Pouzdani zemljišni podaci pridonose vladavini prava i pretpostavka su za pokretanje investicija i kapitalnih infrastrukturnih projekata, istaknuo je Šustić.

Izdvojeno


Reci što misliš!