AKTUALNO / VIJESTI

PRIJETEĆE PORUKE

Kriminalist o dojavama o bombama, u Karlovcu osim suda dojavu dobila i SC Karlovčanka: Na hibridne načine ostvaruju se ruski interesi

Kriminalist o dojavama o bombama, u Karlovcu osim suda dojavu dobila i SC Karlovčanka: Na hibridne načine ostvaruju se ruski interesi
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U jutarnjim satima zaprimljena je dojava o bombi i u zgradi suda u Karlovcu, a kasnije i u Shopping centru Karlovčanka

Kriminalist Tonći Prodan za N1 Studio uživo komentirao je niz anonimnih dojavama o navodno postavljenim bombama koje su poslane pravosudnim tijelima u cijeloj Hrvatskoj, ali i nekim šoping centrima. Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić rekao je da ga je pravosudni policajac obavijestio o dojavi u trenutku kada su imali sastanak s delegacijom Vrhovnog suda Ukrajine te da mu se čini kako je to povezano s tim.

“Ovakve su situacije svakako neugodne, kada na puno adresa stignu dojave o postavljenim eksplozivnim sredstvima, i sigurnosno i indikativno policiju i građanstvo stavlja u situaciju koja je na neki način krizna. Svaku dojavu treba razmatrati kao stvarnu”, rekao je Prodan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Današnje prijetnje podijeli je u dvije grupe.

“Prva je ona na sudove, na Vrhovni sud, ona je s razlogom jer znamo da je ukrajinska delegacija došla na sastanak. Jesu li takvu prijetnju uputili, je li to dirigirano s ruske strane… Svakako se na hibridne načine ruski interesi. Ako pitate je li Hrvatska posebno ugrožena u odnosu na druge zemlje, nije. Pripada EU-u, zapadnom civiliziranom kulturnom demokratskom svijetu koji se svrstao na stranu Ukrajine. Hrvatska tu nije posebna meta niti je napravili nešto što bi takvi krugovi trebali uzeti za zlo”, kaže Prodan.

Komentirajući same poruke i njihove skriptere, Prodan kaže da je to zasad teško kreći tko je to napisao. “Napisane su na način da nisu u duhu hrvatskoj jezika nego vjerojatno generirani nekim računalnim programom. No to isto može biti varka. Moguće da je to napisao netko tko ne poznaje hrvatski jezik ili je netko namjerno napisao da tako izgleda pa da istragu pomakne u drugom smjeru.”

Druga grupa su dojave u trgovačkim centrima, kojih je bilo i ranije.

“Može biti povezano i dolaziti iz istih krugova, međutim ne mora nužno. To će pokazati istraga. Naravno, to će podrazumijevati i suradnju na razini Interpola s obzirom da su takve prijetnje, zbog Ukrajine, dolazile i u druge zemlje. Ono na što bih htio apelirati, a to je da sigurnosna struka poznaje mnoge alate kako postupati u ovakvim kriznim situacijama. Postoji cijeli niz radnji, mi koji se bavimo sigurnosnom strukom znamo kako postupiti”, rekao je Prodan.

U slučaju dojava naglašava da ne treba paničariti, da se na miran način provede evakuacija, a ljudi moraju ići na sigurnu udaljenost, posebice što dalje od ostakljenih površina.

“Svako dojavu mora se tretirati kao realnu jer ako se dogodi da samo jedna bude stvarna, posljedice po ljudsko zdravlje i imovine mogu biti jako velike”, ističe.

Ponovimo kako je oko 9:30 zaprimljena dojava o bombi u zgradi suda u Karlovcu, a kasnije i u Shopping centru Karlovčanka. Iz PU karlovačke oko podnevna izvijestili su da je izvršen pregled zgrade suda te da nije pronađena eksplozivna naprava. Više na pročitajte OVDJE.

Nešto prije 15 sati i iz Shopping centra Karlovačka izvijestili su kako su nakon pregleda od strane policije dobili potvrdu da mogu nastaviti s radom. Neslužbeno doznajemo da je dojavu o bombi dobio i karlovački trgovački centar Supernova na Baniji. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!