AKTUALNO / VIJESTI

u 70. godini

U bolnici preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac. Pao s viljuškara, a potom mu zatajilo srce

U bolnici preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac. Pao s viljuškara, a potom mu zatajilo srce

Miljavac je od početka Domovinskog rata bio uključen u obranu Domovine, a tijekom vojne karijere obnašao je brojne visoke dužnosti u Hrvatskoj vojsci. Izraze sućuti uputilo je Ministarstvo branitelja, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kao i ministar obrane Mario Banožić


Umirovljeni general Pavao Miljavac (69) sinoć je iznenada preminuo u bolnici u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Kako neslužbeno doznajemo, Miljavac je zadobio ozljedu prilikom radova s drvima. Naime, pao je s viljuškara nakon čega je zaprimljen u bolnicu zbog udarca u glavu i prignječenja, a sinoć mu je zatajilo srce.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Miljavac je od početka Domovinskog rata bio uključen u obranu Domovine, a tijekom vojne karijere obnašao je brojne visoke dužnosti u Hrvatskoj vojsci. Bio je načelnik stožera i zapovjednik Zbornog područja Karlovac te pomoćnik i zamjenik načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, a nakon što je 1996. godine promaknut u čin general pukovnika, imenovan je na dužnost načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga RH (1996. do 1998.).

Od 1998. do 2000. bio je ministar obrane, a nakon parlamentarnih izbora u siječnju 2000. ušao je u Sabor kao zastupnik.

Ministarstvo branitelja izrazilo sućut

U povodu smrti generala Pavla Miljavca, potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved uputio je izraze sućuti obitelji obitelji Miljavac i Hrvatskom generalskom zboru.

Pavao Miljavac, general Hrvatske vojske i dragovoljac Domovinskog rata, ostavio je neizbrisiv trag kao istinski domoljub, dajući svoj doprinos za našu Hrvatsku u ratu i u miru, dodao je.

Izražavajući sućut, Medved je naglasio kako je ratni i životni put i profesionalni angažman generala Miljavca "primjer kako odano i predano služiti domovini, bilo kao vojnik i časnik, ratni zapovjednik, general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera OSRH ili kao političar, ministar obrane i saborski zastupnik te kao aktivni i počasni predsjednik Generalskog zbora".

"Zahvalni smo za njegov doprinos u obrani naše domovine, kao i za promicanje istine o Domovinskom ratu. Bio je i ostao domovini vjeran", poručio je.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je, u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno ime, izraze duboke sućuti obitelji u povodu smrti generala Pavla Miljavca te naglasio da njemu i braniteljima svi duguju trajnu zahvalnost za teško izborenu slobodu.

Podsjetio je na dojmljiv popis dužnosti koje je general zbora Pavao Miljavac obnašao. "Nakon iznimno važne uloge u Domovinskom ratu, bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, ministar obrane te saborski zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskoga sabora.

Činjenica da je bio dugogodišnji predsjednik Hrvatskog generalskoga zbora te njegov počasni predsjednik svjedoči o dubokom uvažavanju koje je uživao kod kolega ratnih zapovjednika. Nastavljajući promicati dignitet i vrijednosti Domovinskog rata i u poraću, nije štedio napora na afirmaciji prava svih svojih suboraca", istaknuo je. Jandroković.

"U vremenu kada je, kao rijetko kad u ovom stoljeću, razvidno da se teško izborenu slobodu ne smije uzimati zdravo za gotovo, odlazak generala Miljavca podsjeća nas i na trajnu zahvalnost koju dugujemo njemu i svim hrvatskim braniteljima", napisao je Jandroković u sućuti obitelji te naglasio da im na ponos i čast može biti njegova uloga u stvaranju hrvatske države i hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Izdvojeno


Reci što misliš!