AKTUALNO / VIJESTI

OD 1. SIJEČNJA

Ulazak u Schengen pred vratima! U funkciji uskoro novi režim nadzora državne granice - znači li to i manje kolone na GP Maljevac?

Ulazak u Schengen pred vratima! U funkciji uskoro novi režim nadzora državne granice - znači li to i manje kolone na GP Maljevac?
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U prvih šest mjeseci ove godine PGP Cetingrad zabilježio je gotovo rekordan promet putnika, 80 posto više od istog razdoblja prošle godine

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene dvaju zakona radi primjene schengenske pravne stečevine, odnosno kako bi stupanjem na snagu Schengenskog provedbenog sporazuma državna granica Hrvatske s trećim zemljama postala vanjska granica EU-a.

Riječ je o izmjenama Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima, u kontekstu predstojećeg sastanka Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove koji će se održati sutra, 8. prosinca, posvećenog donošenju Odluke o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U slučaju jednoglasne odluke Vijeća, izmjenama dvaju zakona stvaramo zakonske pretpostavke za primjenu schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj tako da od stupanja na snagu Schengenskog provedbenog sporazuma dosadašnja državna granica Hrvatske s trećim zemljama postaje vanjska granica Europske unije, objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izmjenama Zakona o nadzoru državne granice propisuju se i poslovi granične policije u unutrašnjosti teritorija, tzv. kompenzacijske mjere, propisuje se da Vlada na prijedlog ministra unutarnjih poslova može donijeti odluku o privremenom ponovnom uvođenju nadzora državne granice na unutarnjim granicama te da o tome obavještava ostale države članice, Europsku komisiju i javnost te podnosi izvješće Europskom parlamentu, Vijeću i Komisiji.

Granična kontrola na cjelokupnom području graničnog prijelaza

- Preciznije se propisuje da se granična kontrola može obaviti na cjelokupnom području graničnog prijelaza, a ne samo na mjestu predviđenom za graničnu kontrolu, kao što su kontrolorske kućice, istaknuo je Božinović.

To znači da bi se procedure provjera kroz baze podataka i uzimanje biometrijskih podataka za budući Entry Exit sustav mogle obavljati i prije kontrolorskih kućica, dok putnici čekaju u redu (u vozilu). Time bi se postiglo da se istovremeno obradi veći broj putnika i tako omogući bolja protočnost prometa preko graničnog prijelaza. 

Zaživi li to i u praksi, na najferkventnijem graničnom prijelazu na budućoj šenegenskoj granici na području djelovanja PU karlovačka, Maljevac - Velika Kladuša, trebala bi biti manja čekanja. 

Inače, u prvih šest mjeseci ove godine svi granični prijelazi na području djelovanja PU karlovačke bilježe veći promet putnika. PGP Cetingrad broj 875 tisuća, što je 80 posto više od istog razdoblja prošle godine. 

Izdvojeno


Reci što misliš!