AKTUALNO / VIJESTI

slatke brige

U Strategiji razvoja Većeg urbanog područja Karlovac 108 projekata: "Imamo 33 milijuna eura i sve ih moramo potrošiti"

U Strategiji razvoja Većeg urbanog područja Karlovac 108 projekata:
Grad Karlovac

Integriranost je pri tom važna pa, su, primjerice projekti biciklističkih staza Karlovca i Duge Rese, oni koji mogu biti financirani iz ITU mehanizma, kazao je gradonačelnik Damir Mandić

Od prikupljenih 175 projektnih prijedloga, 108 projekata bit će u Strategiji razvoja Većeg urbanog područja Karlovac i Akcijskom planu strategije do 2027., dogovoreno je na sjednici Koordinacijskog vijeća VUP Karlovac, na kojoj su bili gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz obuhvata urbanog područja. Podsjetimo, riječ je o sedam gradova i općina: Karlovac, Duga Resa, Ozalj i Slunj, te Krnjak, Cetingrad i Rakovicam javili su iz Grada Karlovca.

Koordinacijsko vijeće se sastaje nekoliko puta godišnje kako bi raspravljalo o bitnim aktivnostima izrade i provedbe ključnog dokumenta za razvoj urbanog područja, a to je Strategija razvoja Većeg urbanog područja Karlovac, pa je tako ključna točka dnevnog reda ove, 3. sjednice, bila postići suglasnost oko projekata koji će biti navedeni u Strategiji, ali i u Akcijskom planu strategije do 2027. kao ključnom provedbenom dokumentu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najvećim dijelom riječ je o pojedinačnim projektima svakoga grada i općine pa će taj broj u konačnici, nakon provedenih sektorskih dijaloga s Ministarstvom regionalnog razvoja u kojima će se potencijalno neki projekti međusobno integrirati, možda biti i manji.

Strategija razvoja urbanog područja je ključni dokument za njegov razvoj, a izrađuje se na temelju Analize stanja na urbanom području. Na ovoj sjednici doneseno je i pozitivno mišljenje na Analizu stanja Strategije razvoja urbanog područja koja je dala okvir za izradu samog strateškog dokumenta, odnosno, iskristalizirala razvojne potrebe i potencijale na urbanom području. Što se tiče predloženih projekata, a obzirom da je ovu Strategiju potrebno izraditi kako bi gradovi u novom programskom razdoblju mogli koristiti mogućnost financiranja projekata kroz ITU mehanizam, predloženi su projekti koji se mogu uklopiti u sva tri specifična cilja novog Integriranog teritorijalnog programa za 2021.-2027. kroz koji će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja, a to su SC 1.3 Jačanje održivog rasta i konkurentnosti MSP-ova i otvaranje radnih mjesta u njima, SC 2.8 Promicanje održive multimodalne gradske mobilnosti kao dijela prelaska na gospodarstvo s nultom stopom emisija ugljika, te SC 5.1 Poticanje integriranog i uključivog društvenog i gospodarskog razvoja, razvoja u području okoliša, kulture, prirodne baštine, održivog turizma i sigurnosti u urbanim područjima.


- Imat ćemo na rasplaganju 33 milijuna eura i moramo se fokusirati da taj novac potrošimo! Bitno je da, kada krenemo kandidirati projekte, znamo da su pripremljeni i da ih možemo financirati. Integriranost je pri tom važna pa, su, primjerice projekti biciklističkih staza Karlovca i Duge Rese, oni koji mogu biti financirani iz ITU mehanizma, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

Po riječima Anite Trbuščić, pročelnice Službe za provedbu ITU mehanizma, koja će napraviti prioritizaciju projekata prema kriterijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te Koordinacijskom vijeću predstaviti „rang listu“ projekata, a potom će Koordinacijsko vijeće donijeti konačnu odluku o projektima za financiranje kroz ITU mehanizam.

Služba za provedbu ITU mehanizma Grada Karlovca koordinira cjelokupni proces oko izrade Strategije razvoja Većeg urbanog područja Karlovac i mogućnosti korištenja ITU mehanizma u novom programskom razdoblju.

 

 

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!