AKTUALNO / VIJESTI

ZA 38 ČLANOVA SKUPŠTINE

Za političke stranke zastupljene u Županijskoj skupštini izdvojit ćemo više od pola milijuna kuna - gotovo tri puta više od zakonskog minimuma!

Za političke stranke zastupljene u Županijskoj skupštini izdvojit ćemo više od pola milijuna kuna - gotovo tri puta više od zakonskog minimuma!

Prilikom glasovanja o odluci, niti jedna politička opcija u Županijskoj skupštini nije imala ništa protiv, a ovakav (ne)srazmjer nije slučaj samo u Karlovačkoj županiji

Bila kuna ili euro, iznos za redovito godišnje financiranje političkih stranaka zastupljenih u Županijskoj skupštine Karlovačke županije bit će isti. Tako prema donesenoj odluci na zadnjoj sjednici skupštine u petak, ovaj puta u eurima, osigurana je svota od 79.634 eura u proračunu za 2023. godinu.

Teoretski, sredstva za financiranje raspoređuju se na način da se utvrdi jednak iznos sredstava za svakog vijećnika u Županijskoj skupštini razmjerno broju njezinih vijećnika, i to u trenutku konstituiranja. Za svakog člana podzastupljenog spola izabranog s njene liste pripada i pravo na dodatnu naknadu u visini 
od 10 posto predviđenog po svakom vijećniku Županijske skupštine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po strukturi, u ovom mandatu od 38 članova Županijske skupštine, devet je vijećnica. Vrijednosno, za vijećnike je odlukom definiran iznosu od 170,04 eura, a za svaku vijećnicu 187,50 eura mjesečno. Prema broju mandata, najviše sredstva godišnje preusmjet će se HDZ-u 41.647,68 eura. Od ostalih političkih stranka, SDP će pripasti iznos od 17.161,92 eura, DP 8.371,44 eura, Možemo! 4.290,48 te HSLS, HSS, Nova ljevica, SDSS po 2.040,48 eura. 

Kao što je u odluci i navedeno, obveza financiranja odnosno raspoređivanja sredstava iz proračuna lokalne, područne jednice utvrđena je Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, koji je svoje izmjene doživio u 2019. godinu kada je propisan minimalni iznos. 

No isto tako, minimalni iznos je gotovo tri puta manji od onog iznosa koji se isplaćuje na račun političkih stranaka u Karlovačkoj županiji. Naime, zakonom je propisano da visina sredstava po jednom članu predstavničkog tijela županije godišnje ne može biti određen u iznosu manjem od 5 tisuća kuna. 

Za odluku jednoglasno ZA

Da se vodstvo Karlovačke županije vodilo ispunjavanjem tek zakonskih obveza, prema sadašnjem sastavu Županijske skupštine, godišnji iznos kretao bi se oko 30 tisuća eura, odnosno gotovo 50 tisuća eura manje od iznosa koji je definiran trenutno važećom odlukom. Prilikom glasovanja o odluci, niti jedna politička opcija u Županijskoj skupštini nije imala ništa protiv. 

Ovakav (ne)srazmjer nije slučaj samo u Karlovačkoj županiji. Praksa je to u većini županija u Hrvatskoj, i to nužno nema veze s političkom opcijom koja je na vlasti. 

Usporedbe radi, kod naših susjeda, iz proračuna Zagrebačke županije u 2023. godini na račun političkih stranaka koje su zastupljene u skupštini, koju čine 47 članova, preusmjerit će se čak pola milijuna eura, u Primorsko-goranskoj, prema odluci iz 2022. godine za 44 člana skupštine, 1,2 milijuna kuna. 

Barem približno zakonskog minimuma drže se tek Sisačko-moslavačka županija, koja je za financiranje političkih stranaka u proračunu osigurala iznos od 40.768 eura (39 člana Županijske skupštine), a Ličko senjska, s dostupnim podacima za 2022. godinu (op.a.odluka za 2023. donosi se tek u siječnju) za 28 članova 150 tisuća kuna. 

Inače, proračun u 2023. godini u Sisačko-moslavačkoj županiji iznosi 268 milijuna eura, Ličko-senjskoj 62 milijuna eura, Primorsko-goranskoj 212 milijuna eura, Zagrebačkoj 203 milijuna eura, a u Karlovačkoj 175 milijuna eura. 

Izdvojeno


Reci što misliš!