AKTUALNO / VIJESTI

KOLEKCIJA OBITELJI SUMINA

Razgovor! Nikola Sumina, kolekcionar umjetnina o svom hobiju i vezanosti za Karlovac: Rodio sam se uz Kupu, živim uz Kupu, uz nju ću i umrijeti

Razgovor! Nikola Sumina, kolekcionar umjetnina o svom hobiju i vezanosti za Karlovac:  Rodio sam se uz Kupu, živim uz Kupu, uz nju ću i umrijeti

Kolekcija obitelji Nikole Sumina sadržava 196 djela 66 autora koja su u povodu ove izložbe precizno popisana i fotografirana. Za izlaganje je izabrano sedamdesetak djela 33 autora

Nikola Sumina više od 50 godina prikuplja svoju umjetničku zbirku. Izložbom u Galeriji Muzeji grada Karlovca žele upoznati javnost s umjetničkim blagom koje ona sadržava. Za pozdraviti je kolekcionarski rad, umješnosti i prosudbu kolekcionara umjetnina Karlovčanina Nikole Sumine te naglasiti važnost privatne inicijative u zaštiti i očuvanju nacionalne i lokalne umjetničke baštine.

- Kolekcija obitelji Sumina za svojeg kolekcionara i vlasnika važan je čuvar osobnog identiteta, ali znakovita je i kao slika lokalne zajednice, njezinih vrijednosti te našeg kulturnog i umjetničkog identiteta. - rekla je Antonija Škrtić, kustosica izložbe „Kolekcija obitelji Sumina” koja je pred Božić postavljena u Galeriji 'Vjekoslav Karas'. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kolekcija obitelji Nikole Sumina sadržava 196 djela 66 autora koja su u povodu ove izložbe precizno popisana i fotografirana. Za izlaganje je izabrano sedamdesetak djela 33 autora, a preostala djela predstavljena su videolegendom i reproducirana u ovoj publikaciji. - dodaje Antonija Škrtić. 

Iz vrijedne kolekcije obitelji Nikole Sumina posebno se ističe "Portret Stjepka Ljuboje Lopašića", djelo Vjekoslava Karasa. No, ništa manje zanimljivo neće biti vidjeti i Šašelovo "Groblje na Dubovcu", akvarele, gvaševe i ulja Slave Raškaj te vrijedna djela Vanište, Murtića, Jordana, Babića, Čikoša Sesije, Crnčića ...

Otkud ljubav prema umjetnosti ...

 - Za vrijeme osnovne škole jedan od najdražih  predmeta bio mi je likovni odgoj. Tijekom srednje škole dosta sam se bavio kartografijom koja je kasnije prerasla u ljubav prema umjetničkim slikama. - prisjeća se Nikola Sumina.

... a prema sportu? 

- Zanimljivo pitanje. Živio sam u kvartu i okolini gdje smo slobodno vrijeme posvećivali zajedničkom druženju. Igrali nogomet, rukomet, košarku, graničara, skijali na obližnjim brežuljcima i plivali na Kupi. Na moju životnu sreću pobijedio sam na natječaju za direktora predstavništva firme ELAN Slovenija sa sjedištem u Zagrebu (koordinacija svih tadašnjih republika osim Slovenije). Tako se spojila strast prema sportu s poslovnim aktivnostima što mi je u velikom dijelu olakšalo, ili uljepšalo, moj opći poslovni i osobni životni put. 

Kroz posao ste upoznali mnoge poznate sportaše? 

- Točno, bilo ih je zaista mnogo od klubova, sportskih organizacija i sportaša. Nabrojit ću samo neke: Juventus, Manchester City i Milan. Zatim Ski reprezentacije Švedske, Švicarske, Njemačke, Jugoslavije. Od pojedinaca upoznao sam Roberta Bagio, Zvonu Bobana, Davora Šukera, Michaela i Briana Laudrupa, Ingemara Stenmark, Armina Bitner, Bojana Križaj ... Bila je čast upoznati ih i surađivati s njima. To mi čini posebno zadovoljstvo.

Je li tako bilo i u umjetnosti?

 - Uglavnom. Preko umjetnosti obišao sam sve vodeće svjetske galerije: Louvre, Ermitraž, Firenca, Milano, Rim, Wiena. Upoznao sam i mnoge poznate umjetnike poput Murtića, Berbera, Vaništu, Resteka, Stanišića …

S obzirom na to da ste na neki način svjetski putnik i mogli ste birati gdje ćete živjeti, ipak ste odabrali Karlovac.  

- Imao sam prilike odabrati i neki drugi grad. Imao i mogućnost dobiti stan ili sagraditi kuću u Zagrebu, na Bledu, Švedskoj i Kanadi. Karlovac je za mene bio i ostao moj grad, naš grad na četiri rijeke, jedino mjesto gdje sam se uvijek najljepše i ugodno osjećao. Rodio sam se uz Kupu, danas živim uz Kupu, uz nju ću i umrijeti.

Dugo prikupljate svoju umjetničku zbirku? 

- Više od 50 godina.

U svom fundusu imate 200-injak slika brojnih autora i raznih tehnika.  

- Točno. Imam brojna ulja na platnu, akvarele, grafike, otisci na kamenu, bakrotisak ...

Skup je to „sport“...? 

- Taj hobi je sigurno jedan od najskupljih mojih 'sportova'. Pored toga upitno je u što se ulaže, a ulaže se u takozvani 'mrtav novac' koji ne možeš koristiti već služi samo za ispunjenje vlastite i obiteljske duše.

Kako to da ste odlučili javno izložiti zbirku? 

- Nakon mnogo godina pregovaranja s Galerijom (znali su da nešto posjedujem ali nisu znali što i koliko, pa su se iznenadili kad su sve vidjeli) i obitelji, te saznanju da smo ipak uspjeli nešto posebno učiniti za Karlovac i naš zavičaj, donijeta je zajednička odluka da se dio kolekcije prezentira karlovačkoj i ostaloj javnosti. Vjerujem da je time karlovačka kultura i službeno dobila na jačini i veličini u općoj hrvatskoj umjetnosti.

Po čemu je ova zbirka vama važna?  

- Ispunjena je moja životna želja i ljubav prema umjetnosti.

Karlovački autori imaju posebno mjesto na izložbi.

 - Iskreno, Karlovčane, karlovačke umjetnike koji su veliki dio životnog vijeka proveli u Karlovcu, posebno cijenim.

Koje bi radove iz vaše zbirke izdvojili? 

 - Hm, hm hm ... teško pitanje. Subjektivno sam jako vezan za svako djelo-slikara. Ako izdvojimo Karasov PORTRET LOPAŠIĆA od ostalih, za mene su posebno dragi MLADENKA kolaž od Šuteja, pejzaž  KUPA od Alfreda Krupe, SUNCOKRETI od Franje Korena, KARANFILI Slave Raškaj,  ZIMA od Josipa Vanište, Restekovi ZEMLJA I SVEMIR, Makanecova KORANA, KUPSKI PEJZAŽ od Blaža Ćuk, LISTOVI Daniela Butala, Šestićev PEJZAŽ i PEJZAŽ od Kovačević… Jako, jako mi se je teško odlučiti. 

Kojeg karlovačkog slikara starije generacije cijenite?

 - Šutej, Koren, Vaništa, Raškaj i Ćuk.

Koga bi izdvojili od mlađe generacija karlovačkih autora?

- Daniela Butalu i Mladena Bolfeka.

S Danielom Butala se praktički znate od najranije mladosti. 

- Danko je posebna ličnost karlovačkog slikarstva. Okušao se u raznim slikarskim tehnikama i imao nekoliko svojih faza slikarskog rada. Za mene bih izdvojio fazu LEPTIRA i LISTOVA koja su ga profilirali u posebnog hrvatskog slikara.

Jeste li prolistali knjigu utisaka, kakvi su dojmovi? 

- Svakako sam pročitao što su posjetitelji napisali. Drago mi je da je dio njih svojom posvetom uvidio potrebu zahvale i čestitke na učinjenom.

Karlovac je oduvijek bio grad slikara, od Karasa do Bolfeka i Krupe jr. Kakva je po vama umjetnost i kultura danas u našem gradu? 

- Da, tradicija je dosta duga i prepoznatljiva. Meni kao kolekcionaru je znano da ne poznajem tako 'malih'zemljopisnih krajeva u svijetu koji se mogu podičiti s tolikim brojem poznatih slikara-umjetnika: Karas, Šutej, Babić, Raškaj, Restek, Vaništa…Što je tome razlog nije mi potpuno poznato. Uviđam da smo ušli u neke vrste 'turobne' faze za koju vjerujem da neće dugo trajati i da će mlađa generacija: Bolfek, Krupa jr., Sirbubalo i drugi naći načina da se izdignu iz sadašnjeg stanja i nastaviti svojim umjetničkim stvaralačkim radom. Pokazali su da imaju sve predispozicije kojima će stvoriti novi karlovački slikarski val. – zaključuje Nikola Sumina koji je za ovaj projekt zasigurno zaslužio i najviše priznanje, nagradu Grada Karlovca. Valjda će netko to prepoznati i predložiti?!

- Suradnja Muzeja grada Karlovca i kolekcionara Nikole Sumine iznimno je profesionalna i srdačna. Djela iz kolekcija obitelji Sumina često su se posuđivala za izlaganje na retrospektivnim (Ljudevit Šestić (2001.), Alfred Krupa (2006.), Franjo Koren (2008.)) i tematskim izložbama (Slike našega kraja (2019.), Karas pod upitnikom (2021.) u organizaciji Muzeja, a moguće je da će se u budućnosti otvoriti i drugi putovi koji će voditi proširenju suradnje Muzeja i kolekcionara u smislu ugovaranja trajne posudbe nekog djela ili potencijalnog donatorstva. - kazala je na kraju kustosica izložbe Antonija Škrtić. 

Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2023. godine. Tko je još nije pogledao svakako bi trebao navratiti i razgledati je. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!