AKTUALNO / VIJESTI

NA TRAGU REFORME

Prijedlozi spajanja općina i gradova baš i ne privlače lokalne čelnike u Karlovačkoj županiji? Zahtjev poslala tek općina Žakanje, ideja postoji i u Ozlju

Prijedlozi spajanja općina i gradova baš i ne privlače lokalne čelnike u Karlovačkoj županiji? Zahtjev poslala tek općina Žakanje, ideja postoji i u Ozlju

S druge strane, spajanje općina je nešto drugo, i to se u Žakanju nije razmatralo, niti nije došao takav prijedlog od strane susjednih općina, a niti će samoinicijativo, bez odluke središnje države, doći, kazao je načelnik Jurkaš

Optimizacija sustava lokalne i područne samouprave, odnosno spajanje ili povezivanje općina i gradova, projekt je Ministarstva pravosuđa i uprave koji baš i nije urodio plodom na terenu, barem u njegovim prvim mjesecima. 

Ovaj projekt Vlade, iniciran prije svega od strane Europske komisije, ima za cilj omogućiti učinkovitije obavljanje poslova iz njihova djelokruga. Vrijedan je oko 20 milijuna kuna odnosno nepunih tri milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt funkcionalnog spajanja u teoriji

Iz Ministarstva uprave za KAportal pojasnili su kako je do sada u okviru projekta izrađena baza podataka o kapacitetima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i IT sustav, a temeljem analiziranih kapaciteta izradit će se katalog poslova. 

- Ministarstvo pravosuđa i uprave odabralo je 40 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje sudjeluju u pilot projektu koji obuhvaća anketno istraživanje i intervjue sa službenicima o obavljanju poslova iz djelokruga jedinice u kojoj su zaposleni, suradnju na izradi kataloga poslova i definiranju kategorija jedinica lokalne i područne samouprave te edukaciju službenika. U Karlovačkoj županiji u pilot projektu sudjeluju općine Cetingrad i Generalski Stol, pojašnjavaju nam.

Vlada Republike Hrvatske u srpnju prošle godine usvojila je odluku o kriterijima za dodjelu pomoći na ime poticaja za dobrovoljno funkcionalno odnosno stvarno spajanje jedinica lokalne samouprave.

Na temelju toga je Ministarstvo financija objavilo javni poziv za dodjelu pomoći na ime poticaja za dobrovoljno funkcionalno odnosno stvarno spajanje jedinica lokalne samouprave

Iz Karlovačke županije pristigao jedan zahtjev

Kako su iz Ministarstva financija potvrdili za KAportal, zaključno s prošlim mjesecom javile su se 23 jedinice lokalne samouprave uz napomenu da su neke poslale više zahtjeva ovisno o modelu suradnje.

- Za dobrovoljno funkcionalno spajanje došlo je ukupno 31 zahtjev i to za dobrovoljno funkcionalno spajanje - putem zajedničkog službenika 12 zahtjeva, putem zajedničkog upravnog odjela ili službe 4 zahtjeva i putem zajedničkog trgovačkog društva ili ustanove 15 zahtjeva. Za dobrovoljno pripajanje nije pristigao niti jedan zahtjev, kažu nam u Ministarstvu. 

Iz Karlovačke županije, od 17 općina i 5 gradova, došao je samo jedan zahtjev, i to od strane Općine Žakanje. Kako je za KAportal komentirao načelnik Danijel Jurkaš podnijeli su zahtjev za funkcionalno spajanje sa susjednim općinama Ribnik i Kamanje putem zajedničkog službenika, točnije komunalnog referenta. 

Suradnja je to koja je i do sada funkcionirala, a odobrenim zahtjevom država će im namaknuti sredstva za troškove bruto plaće zaposlene osobe u narednim godinama. Jurkaš ističe kako ova ideja Vlade sigurno nije reforma lokalnog ustroja, funkcionalno povezivanje s susjednim lokalnim jedinicama već odavno postoji u praksi.

S druge strane, spajanje općina je nešto drugo, i to se u Žakanju nije razmatralo, niti nije došao takav prijedlog od strane susjednih općina, a niti će doći samoinicijativo, bez odluke središnje države, kazao je Jurkaš. 

O funkcionalnom povezivanju razmatralo se i u Gradu Ozlju. Naime, kako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Ozalj u prosincu poručila gradonačelnica Lidija Bošnjak, u prostorijama Karlovačke županije održana je prezentacija o ovoj temi od strane predstavnika Ministarstva pravosuđa i Ministarstva financija.

Dodala je kako Grad već funkcionalno surađuje s okolnim općinama po pitanju zajedničkih trgovački društva. No, ima i novih inicijativa za povezivanje.  

- Ideja koja se povukla je korištenje istog službenika. Određena sredstva bi mogli dobiti s obzirom da, pogotovo općine, imaju manje kapaciteta, a znamo da javni sektor više nije konkurentan privatnom sektoru i jako teško zaposlimo osobu, kazala je gradonačelnica Lidija Bošnjak. 

Izdvojeno


Reci što misliš!