AKTUALNO / VIJESTI

SEZONA VIRUSA

Sezona respiratornih virusa na vrhuncu, stvarni broj oboljelih puno je veći od prijavljenih slučajeva! Zoretić: Cjepiva protiv gripe ima dovoljno i besplatno je za sve

Sezona respiratornih virusa na vrhuncu, stvarni broj oboljelih puno je veći od prijavljenih slučajeva! Zoretić: Cjepiva protiv gripe ima dovoljno i besplatno je za sve
PIXSELL/KAportal

Napominjemo da još uvijek nije kasno za cijepljenje protiv gripe, cjepiva ima dovoljno i trenutno je u Hrvatskoj besplatno za sve zainteresirane, kazao je ravnatelj ZJZ Karlovačke županije Branko Zoretić

Iako je vrhunac sezone za respiratorne bolesti, trenutni interes za cijepljenje protiv gripe, ali i Covida, u Karlovačkoj županiji gotovo i ne postoji. 

Kako je za KAportal komentirao ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, gripa se cijepi sezonski i najveći broj zainteresiranih za cijepljenje već se do sada cijepio.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Do sada smo zaprimili prijave za 231 osobu oboljelu od gripe na području Karlovačke županije, od toga je u drugom tjednu ove godine (od 9.do 15. siječnja 2023.) bilo 178 oboljelih. Međutim, stvarni broj oboljelih vjerojatno je veći, kazao je Zoretić.

Županijski Zavod za javno zdravstvo ukupno je za sezonu 2022/23. zaprimio 13.200 doza cjepiva protiv gripe. Prema do sada dostupnim informacijama utrošeno je nešto manje od 12.500 doza. Pojašnjavaju nam kako točni podaci bit će poznati po dostavi izvješća o cìjepljenju na kraju sezone cijepljenja protiv gripe. 

Veći interes za Covid 

Prema podacima iz baze eVac protiv Covida-19 u Karlovačkoj županiji je primarno cijepljenje završeno kod 65,9 posto odraslog stanovništva (odnosno 56,2 posto ukupnog stanovništva).

- Interes za cijepljenje 4. dozom je trenutno slab, ukupno je docjepnu dozu (uključuje 3. i 4. dozu) primilo 29,8 posto odraslog stanovništva. Podatke o broju cijepljenih izdvojeno samo za 4. dozu imamo samo za cijepljene u Službi za epidemiologiju ZZJZ Karlovačke županije - cijepljena je 681 osoba, dodaje ravnatelj Zoretić.

Druga docjepna doza (4. doza) prema preporukama HZJZ-a preporuča se svima starijima od 60 godina, zatim odraslim osobama mladima od 60 godina s povećanim rizikom od razvoja teških oblika COVID-19 (osobe s umjerenom ili teškom imunosupresijom, osobe s teškim bolestima dišnog sustava, teškim bolestima srca i krvožilnog sustava, metaboličkim i endokrinim bolestima). I sve druge osobe mogu se cijepiti drugom docjepnom (4.) dozom ako to žele.

- Trenutno je veći interes za cijepljenje protiv Covida-19 nego protiv gripe što je i očekivano jer je cijepljenje protiv gripe sezonsko, a cijepljenje protiv Covida-19 kontinuirano tijekom cijele godine, kazao je Zoretić. 

Interes za testiranje na respiratome viruse multiplex PCR panelom SARS-CoV-2/f1uA/FluB/RSV na osnovi svega tri dana (11.01., 13.01. i 18.01.) nije velik, svega tridesetak uzoraka dnevno.

- Napominjemo da još uvijek nije kasno za cijepljenje protiv gripe, cjepiva ima dovoljno i trenutno je u Hrvatskoj besplatno za sve zainteresirane, a ne samo za rizične skupine kao do sada, kazao je ravnatelj Zoretić.

Izdvojeno


Reci što misliš!