AKTUALNO / VIJESTI

KUD PLOVI OVAJ MOST?

Jesu li bukve u Vrbanićevom perivoju ugrožene vezivanjem pontonskog mosta? U Gradu tvrde da nisu, botaničar ne misli tako

Jesu li bukve u Vrbanićevom perivoju ugrožene vezivanjem pontonskog mosta? U Gradu tvrde da nisu, botaničar ne misli tako

U Gradu nastavljaju da se radi na "defektaži nastalog stanja i pripremi svega potrebnog za vraćanje plovila u prvobitan položaj".

Grad Karlovac je odgovarajući na upit poslan još početkom siječnja odgovorio da način vezivanja u studenome otplutalog pontonskog mosta ne ugrožava stabla u Vrbanićevom perivoju, zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture. Na to nas je još krajem prosinca upozorio botaničar, redovni profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Antun Alegro mlađi.

- Riječ je o jednom od rijetkih starih zdravih stabala u Vrbanićevom perivoju, zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture. Bukve imaju tanku koru i čelične sajle će je oguliti. Most treba imati vezove, a to nisu parkovna stabla, upozorio je Alegro.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz gradske uprave podsjećaju da je most "otplovio" 18. studenog prošle godine porastom vodostaja Korane otpojivši se sa stalne točke sidrenja i da se sada nalazi sigurno usidren otprilike 70 metara nizvodno.

- O tom događaju su odmah obaviješteni Hrvatski registar brodova, projektant i proizvođač plovila. Projektant i proizvođač mosta su u nazočnosti predstavnika Grada Karlovca, Javne vatrogasne postrojbe Karlovac i Hrvatske gorske službe spašavanja pregledali pozicije trenutnog sidrenja plovila, te potvrdili kako nema oštećenja na samom plovilu i da je trenutan položaj siguran do trenutka vraćanja predmetnog plovila u prvobitan položaj. Također, obavljene su aktivnosti zaštite stabala kojima su privremeno određene čvrste točke hvatišta mosta. Isto je odrađeno zaštitnim gumama, a sve da ne bi bila narušena ni stabilnost stabla, ni njihova opstojnost, navode u Gradu, mada tih zaštitnih guma nije bilo krajem prošle i početkom ove godine, o čemu svjedoče fotografije profesora Alegra.

U Gradu navode da se radi na "defektaži nastalog stanja i pripremi svega potrebnog za vraćanje plovila u prvobitan položaj".

- Prvi korak je bio pregled sidrišta u Korani, što su ronioci obavili 7. siječnja. Napravili su podvodno snimanje svih sidrenih blokova za koje je utvrđeno da su u svojim sjedištima. Nakon toga, kontaktiran je projektant i pristupilo se izradi novog projektantskog rješenja za vraćanje pontonca u prvobitan položaj. Za sljedeće korake vraćanja pontonca nužne su povoljne vremenske prilike da bi najprije ronioci mogli ukloniti preostale zatege koje se nalaze na sidrima i kako bi se uklonile naplavine zaustavljene na njima, kažu nam u gradskoj upravi.

Nakon toga, dodaju, slijedi novi korak – vraćanje pontonca u prvobitan položaj. Prethodit će mu postupak javne nabave kako bi bili zadovoljeni svi preduvjeti za vraćanje pontonskog mosta na prvobitnu lokaciju.

- Do tada, trenutni položaj je najprirodniji i najsigurniji privremeni položaj sidrenja, bez izazivanja dodatnih oštećenja i povećanja troškova. Ovim položajem sidrenja posvećujemo maksimalnu pažnju očuvanju opstojnosti svih biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na tom području, poručuju iz Grada.

Izdvojeno


Reci što misliš!