AKTUALNO / VIJESTI

STRPLJEN - SPAŠEN?

Beroš dopisom pokušao urediti liste čekanja - liječnici iznenađeni? Provjerili smo na koje preglede i pretrage se najduže čeka u karlovačkoj bolnici

Beroš dopisom pokušao urediti liste čekanja - liječnici iznenađeni? Provjerili smo na koje preglede i pretrage se najduže čeka u karlovačkoj bolnici
KAportal/PIXSELL

U Općoj bolnici Karlovac najduže se čeka na pregled dermatologa i kardiologa, te na ultrazvuk dojke i ultrazvuk abdomena, rekao je Čujko za KAportal

Nema ministra zdravstva koji nije pokušavao urediti listu čekanja, pa sada to čini i ministar Vili Beroš. Poslao je dopis svim ravnateljima da pacijent koji se prijavi na pregled treba dobiti potvrdu. Oni pacijenti koji je ne dobiju neka direktno prijave ravnateljstvu bolnice.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić upozorila je da svakodnevno diljem cijele Hrvatske, pacijenti se sa šaltera bolnice vraćaju bez termina za svoj pregled za dijagnostičku pretragu da bi ih naručili njihov obiteljski liječnik. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Takve pritužbe stigle su i na adresu Ministarstva zdravstva, pa je ministar i inicirao ovim dopisom. No, iako iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika podržavaju zahtjeve pacijenta, čude se što već to ne funkcionira.

- Ministar Vili Beroš je osoba koja upravlja državnim ustanovama, dakle s bar 10-ak bolnica, a i više zdravstvenih institucija i ovu objavu mogao je mirne duše podijeliti ravnateljima koje je spomenuo jer ih je on i namjestio na te pozicije, ukazuje Ivan Bekavac iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika za RTL Danas

Dopis je iznenadio i liječnike obiteljske medicine - kažu ono što ministar piše - trebalo bi se podrazumijevati.

- Ovdje još jednom ponavljam našu inicijativu i prijedlog da svaki bolnički liječnik koji neku pretragu indicira, na licu mjesta odmah pacijentu osigura termin za tu pretragu, odnosno administrator u toj zdravstvenoj ustanovi, kaže Ban Toskić.

Iz HUBOL-a upozoravaju da bolnički liječnici nisu u poziciji znati informacije o raspoloživim terminima svih specijalističkih djelatnosti, pregleda, dijagnostike i drugih postupaka u zdravstvu, niti im je to u opisu radnog mjesta. 

- Budemo li to radili – još ćemo manje vremena imati na raspolaganju za brigu pacijenata, kazao je Bekavac.

Liste čekanja u karlovačkoj bolnici

KAportal je provjerio koliko se trenutno duge liste čekanja na preglede i pretrage u centralnoj bolnici, OB Karlovac. Na naš upit, predsjednik Upravnog vijeća Kristijan Čujko odgovorio nam je tek kako na dan 26. siječnja 2023. za onkološke pacijente nema liste čekanja, najduže se čeka na pregled dermatologa i kardiologa te na ultrazvuk dojke i ultrazvuk abdomena. 

Detaljnije smo potražili u sustavu HZZO. Trenutno je sveukupno otvoreno 31.798 narudžbi za preglede i pretrage u OB Karlovac, od toga trećina otpada na dijagnostiku, 10.152, koja ima i veći prosjek čekanja 180 dana. Sveukupno na pregled i pretrage prosječno se čeka 146 dana.   

Najduža čekanja su za kontrolni pregled pacemakera 256 dana, kontrolni pregled na kardiologiji 249 dana, prvi pregled kardiologa 228 dana, kontrolni pregled kod plastičnog kirurga 211, prvi pregled na endokrinologiji 211, a kontrolni 197. 

Na dijagnostički pregled u ergometriji čeka se 212 dana, holter EKG 220 dana s čak 1.416 otvorenih narudžbi, UZV dojke 239, a trenutno je 998 otvorenih narudžbi, UZV color doppler vena 205 dana. Na ultrazvučni pregled abdomena čeka se 187 dana i ima također veliki broj otvorenih narudžbu, 1.088, UZV srca 199 s 1.056 otvorenih narudžbi. 

Izdvojeno


Reci što misliš!