AKTUALNO / VIJESTI

POSLALI DOPIS

Karlovačko Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore poslalo dopis medijima! Upozoravaju da se bez provjere objavljuju imena liječnika na koje se pacijenti žale

Karlovačko Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore poslalo dopis medijima! Upozoravaju da se bez provjere objavljuju imena liječnika na koje se pacijenti žale
Pixabay.com

Nadalje, HLK smatra da u većini slučajeva mediji ne provjeravaju dodatno točnost činjenica koje pacijenti navode, niti daju drugu stranu priče.

Poprilični problemi u sustavu zdravstva, a i sve češći medijski napisi u kojem se ukazuje na to, potaknuli su valjda Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore za Karlovačku županiju da pošalje priopćenje. U njemu, naime, HLK poziva medije da se u izvještavanju o pričama pojedinih pacijenata vezanim uz lokalne zdravstvene ustanove pridržavaju principa etičkog i profesionalnog novinarstva.

- Mediji, ne čekajući niti ishod interne kontrole niti dovršetak rada zdravstvenih inspekcija, objavljuju puna imena i prezimena liječnika na koje se pacijenti u nekoj situaciji žale ili ne administriraju komentare čitatelja u kojima se navode imena liječnika i često poziva na nasilje, navodi se u priopćenju. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadalje, HLK smatra da u većini slučajeva mediji ne provjeravaju dodatno točnost činjenica koje pacijenti navode, niti daju drugu stranu priče.

- Karlovačko povjerenstvo HLK-a smatra da se tako narušava čast i ugled liječnika, a nanosi šteta i zdravstvenoj ustanovi u kojoj liječnici rade. Sve to stvara osjećaj nesigurnosti za pacijente što nikako ne doprinosi atmosferi povjerenja između liječnika i pacijenata, a koja je presudna za odgovarajuće liječenje, piše karlovačka podružnica HLK.

Također, dodaje se, komorsko povjerenstvo smatra da bi se mediji trebali baviti istraživačkim novinarstvom, zasnovanim na točnim informacijama i mišljenjima i stavovima stručnjaka.

- Jednostrano prenošenje priče, bez činjenične provjere, rezultira verbalnim vrijeđanjem i linčom na društvenim mrežama što u konačnici može biti i utuživo, a sigurno ne doprinosi stvaranju atmosfere povjerenja, piše još u priopćenju.

Izdvojeno


Reci što misliš!