AKTUALNO / VIJESTI

ZANIMLJIV MOMENT

Gradonačelnik Damir Mandić usmeno obaviješten od Hrvatskih voda – nema zida u Brodarcima

Gradonačelnik Damir Mandić usmeno obaviješten od Hrvatskih voda – nema zida u Brodarcima

"Postojao je projekt dizanje ceste, a mještani su se tome protivili. Neke stvari jako dobro pamtim. Hrvatske vode su zatim podnijele zahtjev za zid bez ceste, pa je Grad izdao te uvjete".

Za rasprave na posljednjoj točki sjednice Gradskog vijeća u četvrtak donesen je jednoglasan zaključak da se utvrdi iznos nastale štete na cesti u Brodarcima uslijed provedbe projekta izgradnje sustava obrane od poplava, te da se od Hrvatskih voda zatraži naknada štete, a za rasprave je gradonačelnik Damir Mandić otkrio kako ga je ulagač usmeno obavijestio da je taj dio projekta izgradnje sustava obrane od poplava zaustavljen dok se ne izradi studija utjecaja na okoliš pa zida u Brodarcima – neće biti.

"Nakon što je ishođena nova lokacijska dozvola u postupku projektiranja je, a kasnije i nabave za radove, od Hrvatskih voda je zatraženo da se radi procjena utjecaja na okoliš. To znači da projekt Brodaraca nije više u realizaciji. Kada se procjena napravi, nastavit će se s projektom ili neće. Tako nam je rečeno od Hrvatskih voda. To znači da procesi ne ovise o Hrvatskim vodama koje ne mogu tamo raditi zid niti poduzimati bilo što. U ovome trenutku se može reći da je mjera 6 zaustavljena", rekao je Mandić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nezavisni gradski vijećnik Tomislav Novak je zatražio da Hrvatske vode plate sanaciju oštećene ceste, međutim gradonačelnik ne smatra to realnim jer nije vjerojatno u skladu sa Zakonom o vodama i rekao je da Grad može učiniti ono što je već obećao mještanima – da će sanirati cestu čim vremenski uvjeti dozvole.

"U naš grad je ušao projekt koji uništava naš prostor, a sada bismo trebali mi platiti sanaciju. Treba vidjeti da se utvrdi kolika je šteta i tko će je platiti, a onda da se uklone boks barijere. Treba vidjeti može li se cesta dignuti u najnižu kotu mosta. Zid koji se planira je viši od najniže kote mosta i to nije tehnički ostvarivo jer voda onda gura most, a most nije brana", poručio je Novak.

Mandić je ustvrdio da se time širi tema i da se treba usredotočiti ovoga trenutka na sanaciju prometnice.

"Cesta jest uništena. Jasno je da cesta trpi poprilična oštećenja. Nismo ravnodušni prema onome što se tamo događa. Već sada su sanirane udarne rupe, a na proljeće će ta cesta će biti sanirana da bude sigurna za promet. Na sastanku u Zagrebu s Hrvatskim vodama i na drugim sastancima sam istaknuo da se cesta potkopava zbog boks barijera. Ne možemo ih ukloniti. Hrvatske vode su rekle da će vidjeti što s njima u dogledno vrijeme. Ove boks barijere niti izbliza nisu dale rezultat kao one postavljene na Logorištu, Maloj Švarči, Mostanju i Turnju 2018. godine", rekao je Mandić i dodao: "Postojao je projekt dizanje ceste, a mještani su se tome protivili. Neke stvari jako dobro pamtim. Hrvatske vode su zatim podnijele zahtjev za zid bez ceste, pa je Grad izdao te uvjete".

Izdvojeno


Reci što misliš!