AKTUALNO / VIJESTI

ZA ČIST GRAD

Čistoća se pohvalila pozitivnim trendom u prikupljanju otpada - ima manje miješanog, a više reciklabilnog

Čistoća se pohvalila pozitivnim trendom u prikupljanju otpada - ima manje miješanog, a više reciklabilnog

I ovom prilikom pozivam građane da odvajaju otpad: prvi rezultati odvajanja su tu, idemo ih još poboljšati svi zajedno, kaže direktor Čistoće Vlatko Ivka.

Od jučer su na web stranici Čistoće d.o.o. Karlovac www.cistocaka.hr, dostupni su podaci o prikupljenim količinama otpada u siječnju ove godine, te podaci za isti mjesec prošle godine. 

U Čistoći pojašnjavaju da se prvi dio tablice odnosi na količine komunalnog otpada prikupljenog od građana, a u drugom dijelu tablice navedene su količine odloženog otpada na reciklažnim dvorištima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao što je vidljivo iz najnovijih podataka o prikupljenim količinama komunalnog otpada u siječnju od građana, smanjene su količine miješanog komunalnog otpada u odnosu na siječanj prošle godine za blizu 120 tona. Prikupljene su nešto manje količine papira, no istovremeno zabilježeno je povećanje prikupljene otpadne plastike za više od 25 tona. Također, u odnosu na siječanj prošle godine, više je biootpada (blizu 13 tona), kao i otpadnog stakla (za 24 tone).

Podsjećamo, od kad je uspostavljen novi sustav gospodarenja otpadom (1. srpnja 2022. godine), pa do 31. prosinca iste godine, zabilježene su manje količine miješanog komunalnog otpada za 11 posto, te povećane količine reciklabilnog otpada za 13 posto, u odnosu na isto razdoblje godinu ranije (1. 7. – 31. 12. 2021. godine). 

- Podaci za siječanj također govore o pozitivnom trendu u smislu prikupljenih količina miješanog komunalnog otpada – kojeg je manje, te reciklabilnog otpada – kojeg je više, što je dobro, međutim, postoji još vrlo veliki prostor za smanjenje količina miješanog komunalnog otpada, te povećanje količina reciklabilnog otpada. Vjerujem da ćemo svi zajedno s vremenom još više odvajati otpad i da će njegove količine biti sve veće, a time će manje otpada završavati na Odlagalištu na Ilovcu. I ovom prilikom pozivam građane da odvajaju otpad: prvi rezultati odvajanja su tu, idemo ih još poboljšati svi zajedno, kaže direktor Čistoće Vlatko Ivka. 

Podaci o količinama prikupljenog otpada bit će objavljeni, odnosno dostupni na web-u Čistoće početkom svakog mjeseca za prethodni mjesec. 

Izdvojeno


Reci što misliš!