AKTUALNO / VIJESTI

NEMA DOVOLJNO DJECE?

Među rijetkima u Hrvatskoj! Mreža pedijatrijskih timova u Karlovačkoj županiji u potpunosti popunjena, no Ozalj je ostao jedini grad koji nema pedijatra

Među rijetkima u Hrvatskoj! Mreža pedijatrijskih timova u Karlovačkoj županiji u potpunosti popunjena, no Ozalj je ostao jedini grad koji nema pedijatra
Dom zdravlja Ozalj

Kako se u posljednje vrijeme ipak poboljšava demografska slika toga područja, Dom zdravlja Ozalj upravo je uputio prijedlog proširenja mreže za djelatnost pedijatrije, potvrdili su nam iz Karlovačke županije

U Hrvatskoj, prema podacima Hrvatske liječnike komore nedostaje 90 pedijatara, najkritičnije je u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, koje unatoč stalno otvorenim natječajima i pogodnostima koje nude ne uspijevaju privući nove pedijatre.

KAportal je provjedio kakvo je stanje na našem području, a prema podacima koje nam je dostavila Karlovačka županja situacija je i više nego dobra. Prema službenim podacima HZZO-a postoji 8 pedijatrijskih ambulanti u mreži i sve su popunjene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zvuči jako dobro, no ako se pogleda na kojim područjima timovi djeluju, dođemo do podataka da šire ozaljsko područje nema pedijatra. Točnije, od šest Domova zdravlja koliko ih djeluju u Karlovačkoj županiji, gotovo svi oni u gradovima imaju dostupnu uslugu pedijatrije.

Na području grada Karlovca nalaze se 4 ambulante, u gradu Ogulinu dvije, te u gradovima Slunj i Duga Resa po jedna ambulanta. Iz Karlovačke županije kažu kako je to, obzirom na broj djece, dovoljan broj timova.

- Svaka ambulanta morala bi imati najmanje 715 pacijenata, maksimalno 1190 pacijenata, a standardom se smatra brojka od 950 pacijenata, pojasnili su. 

Najavljene promjene u mreži javne zdravstvene službe?

Razlog što na ozaljskom području ne postoji dostupan tim pedijatra je što obuhvat Doma zdravlja Ozalj i uz pripadajuće općine čiji stanovnici, kao pacijenti, gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi, nema dovoljan broj djece predškolske dobi, pojašnjavaju nam u Karlovačkoj županiji. 

- Kako se u posljednje vrijeme ipak poboljšava demografska slika toga područja, primjenom različite demografskih mjera, Dom zdravlja Ozalj upravo je uputio prijedlog proširenja mreže za djelatnost pedijatrije, o čemu krajnju odluku donosi Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, poručili su iz Županije. 

Naglašavaju i kako dodatne poteškoće stvaraju i činjenice o nedostatku pedijatara u cijeloj državi, a i puno šire. Također, mladi se liječnici teže odlučuju, za specijalizaciju iz ovog područja, koja se smatra vrlo teškom. 

Izdvojeno


Reci što misliš!