AKTUALNO / VIJESTI

UVIJEK AKTUALNA TEMA

Nada Murganić (HDZ) u Saboru pitala Beroša: Liste čekanja u bolnicama su iritantne, pa građani idu kod privatnika. Je li rad tih liječnika reguliran?

Nada Murganić (HDZ) u Saboru pitala Beroša: Liste čekanja u bolnicama su iritantne, pa građani idu kod privatnika. Je li rad tih liječnika reguliran?
Patrik Macek, Tomislav Miletic/Pixsell

To je jedna praksa koja niti je poštena niti je legitimna niti moralna niti je s aspekta liječnika opravdana. Ni na koji način, poručio je Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je jučer u Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, te naglasio kako se u sklopu zdravstvene reforme postavlja okvir za strukturne, a ne kozmetičke promjene u sustavu.

Naglasio je važnosto uređenja organizacijske strukture zdravstvenog sustava, što je preduvjet za kadrovsku i financijsku održivost sustava. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- No, to ne znači centralizaciju bolničkog sustava, već se postavlja jasna organizacijska struktura na svim razinama zdravstvene zaštite. Na osnovnoj razini zdravstvene zaštite trenutno je stanje takvo da su nadležnosti, obveze i zadaci, ali i odgovornosti toliko izmiješani da nema jasnih granica i zaduženja. Zato se stvaraju značajni dugovi, koje ustanove kroz svoje redovno poslovanje ne mogu riješiti, kao što ne mogu riješiti niti liste čekanja, smatra ministar.  

Beroš je poručio i da politiziranje zdravstvenih tema, stavljanje partikularnih interesa iznad dobrobiti pacijenata i djelatnika zdravstvenog sustava nije dobar put i sigurno ne vodi nužnim reformskim promjenama.

Što ćemo s liječnicima - privatnicima?

Naglasio je kako jačanje preventivnih zdravstvenih mjera kroz izmjene oba zakona daje mogućnost svakom građaninu da uz potporu zdravstvenog sustava aktivno brine o svom zdravlju. Uvodi se pravilnik koji će definirati medicinski prihvatljivo vrijeme za ostvarivanje mjera zdravstvene zaštite, što je jedan od načina kvalitetnijeg upravljanja listama čekanja.

Na tu temu u Saboru se osvrnula i HDZ-ova zastupnica iz Karlovca Nada Murganić. Kazala je kako velika većina građana i pacijenata zaista je zadovoljna s radom liječnika i cijene njih rad i stručnost. 

- Naravno, ako uspiju doći na preglede. To govorim zato jer u javnosti su već iritantne te liste čekanja. Pogotovo ako se pacijent nađe u situaciji da jako dugo čeka pregled u određenoj zdravstvenoj ustanovi kod određenog specijaliste, a onda vrlo brzo može doći na pregled u trgovačko društvo odnosno kod privatnika, kazala je Murganić te pitala ministra Beroša je li dovoljno reguliran odnos između javnog i privatnog rada u našem zdravstvenom sustavu, te što se po tom pitanju čini.

Ministar Beroš složio se s zastupnicom Murganić, te kazao kako mu je to kao ministru apsolutno neprihvatljivo. 

- To je jedna praksa koja niti je poštena niti je legitimna niti moralna niti je s aspekta liječnika opravdana. Ni na koji način, poručio je Beroš te dodao kako do sada nije bilo dovoljno reguliran odnos javno - privatno. 

- Što radim po tom pitanju? Šaljemo zdravstvenu inspekciju na teren i ono što je porazno da u pojedinim zdravstvenim ustanovama detektiramo da liječnici koji moraju biti na svom radnom mjestu rade istovremenu u privatnim zdravstvenim ustanovama. To je nešto što moramo najoštrije osuditi i takvu praksu ubuduće izmjenama zakona u potpunosti onemogućiti, poručio je Beroš.   

Izdvojeno


Reci što misliš!