AKTUALNO / VIJESTI

PLAN MINISTRA

U provedbu kreće pilot projekt sistematskih pregleda za građane - doznajemo što će sve uključivati, tko će ga provoditi i kada će zaživjeti u Karlovačkoj županiji

U provedbu kreće pilot projekt sistematskih pregleda za građane - doznajemo što će sve uključivati, tko će ga provoditi i kada će zaživjeti u Karlovačkoj županiji

Trenutačno više od 140 ordinacija bez liječnika pa se postavlja pitanje tko će pokriti te pacijente kada liječnici već sada nemaju kapaciteta?

U pet županija idući mjesec kreće pilot-projekt sistematskih pregleda za sve građane starije od 40 koji dvije godine nisu bili kod liječnika. U projektu sudjeluju Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka, Međimurska, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija. 

Trajat će sve do srpnja, a onda je u planu da u listopadu krene na razini cijele države, pa će tako projektom biti obuhvaćeni i pacijenti u Karlovačkoj županiji. Cilj je obuhvatiti tisuću građana, a oni koji poziv odbiju ili se ne odazovu - više se neće zvati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pacijenti će najvjerojatnije dobiti slobodan dan, a pregledavat će se srce, pluća - mjeriti visina, težina, razina šećera u krvi. Radit će se lipidogram za otkrivanje kardiovaskularnih bolesti. Kontrolirat će se sluh i vid. Liječnici koji žele, radit će nakon svog radnog vremena i za to biti plaćeni.

No, nisu baš svi zadovoljni ovim planom ministra Beroša za RTL Danas sve je komentirala predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine, Nataša Ban Toskić.

- Mi u ovom trenutku nismo dobili konkretna operativna uputstva kako će se ti preventivni pregledi provoditi, međutim preventiva za nas nije ništa novo, ona je uobičajen dnevni sadržaj našeg rada, ali čini nam se, da ovo što se predstavlja nešto reformsko zapravo nije ništa novo samo je promijenjen naziv i prezentirano je na jedan šminkerski način, rekla je Ban Toskić.

Poručila je da će sve ovisiti i o ministru Berošu.

- Sama provedba i uspješnost ovisit će o potezima ministra Beroša da administrativno rastereti danas kadrovski devastiranu i preopterećenu obiteljsku medicinu, poručuje Ban Toskić.

Dodaje i da je trenutačno više od 140 ordinacija bez liječnika pa se postavlja pitanje tko će pokriti te pacijente kada liječnici već sada nemaju kapaciteta.

Ono što je u ovom trenutku još zna je podatak da na pregled pacijenta poziva Zavod za javno zdravstvo, pregled obavlja njegov liječnik ili se obavlja na punktu na kojem dio pretraga može obaviti i medicinska sestra.

Izdvojeno


Reci što misliš!