AKTUALNO / VIJESTI

120,71 EURA

Započela isplata nacionalne mirovine za veljaču: Primit će je nekoliko tisuća umirovljenika, među njima i stotinjak u Karlovačkoj županiji

Započela isplata nacionalne mirovine za veljaču: Primit će je nekoliko tisuća umirovljenika, među njima i stotinjak u Karlovačkoj županiji

Za isplatu osigurano je 784.337,33 eura u državnom proračunu

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za veljaču 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama započela je u petak, 17. ožujka, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 6.510 korisnika (64,58 posto žena i 35,42 posto muškaraca), za što je osigurano 784.337,33 eura, objavio je HZMO dan uoči početka isplate nacionalne naknade. Prošlog mjeseca nacionalnu naknadu u Karlovačkoj županiji primao je 171 korisnik. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ponovimo kako pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet.

No, moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da njegov prihod i/ili prihod članova njegova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 eura odnosno 909,49 kuna. 

Jedan od uvjeta je i da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi, nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. 

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu. 

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Iz HZMO-a napominju da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Izdvojeno


Reci što misliš!