AKTUALNO / VIJESTI

HIBRIDNI GRAD

U Galeriji ZILIK otvorena izložba umjetničkih instalacija mladog akademskog kipara Vitra Drinkovića

U Galeriji ZILIK otvorena izložba umjetničkih instalacija mladog akademskog kipara Vitra Drinkovića


KA-MATRIX je u Galeriji ZILIK otvorio prvu karlovačku izložbu akademskog kipara Vitra Drinkovića pod nazivom Tranzicija. Brojnim ljubiteljima tehnološke umjetnosti ("device art") obratio se i sam autor koji je predstavio svoje koncepte koji se nalaze na razmeđi novih medija, umjetničkog koncepta i društvene kritike.

Koncept Tranzicija sastoji se od nekoliko segmenata – umjetničkih radova potaknutih globalnim promjenama u društvu posljednjih godina. Radovi se baziraju na tranziciji autora od klasičnijih formi prema digitalnoj i 3D tehnologiji, a razmatraju granice stvarnog svijeta i virtualnosti. U okviru ovogodišnjeg gostovanja u Karlovcu su predstavljeni radovi Heart Tube 2.0 i Emoticoin koji se nalaze u centralnom prostoru, Emoticoin koji "snima" cijeli prostor galerije te koncept Nemir.

Heatrtube je interaktivna instalacija koja prenosi otkucaje srca do dvije osobe u izložbeni prostor u realnom vremenu. Skulptura istražuje ljudsku komunikaciju i međusobnu povezanost kroz jednostavan biološki proces, fokusirajući se na srce kao organ izrazito osjetljiv na vanjske podražaje i unutarnje procese (misli, emocije, itd.). Eksperimentirajući sa sučeljem tehnologije i biologije, rad spekulira o mogućnostima stvaranja novih, drugačijih načina komunikacije i percepcije – onih koji se temelje na neposrednosti i nekontroliranim biološkim procesima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ZOOM je izazvao velik interes posjetitelja jer kroz jedan rad progovara o strahovima s kojima su se građani susretali proteklih godina: strah od epidemije korone i potresa do ekonomske neizvjesnosti i psihoze u društvu. Emoticoin, pak, inspiriran je blockchain i kripto tehnologijom. Umjetnik je zapazio da trgovinom kriptovalutama u velikoj mjeri utječu emocije tj manipulacija emocijama jednog prosječnog ulagača, a to se reflektira na promjene vrijednosti. Rad pokazuje kako emocije / izrazi lica utječu na porast i pad vrijednosti imaginarne kripto valute - emoticoina. Nemir je 3D simulacija istoimenog rada u nastajanju koji ilustira nemogućnost odmora, odmaka od problema i stalnu izloženost stresu.

Izložba u karlovačkoj galeriji ZILIK se može pogledati svakodnevno od 18 do 20 sati te prema dogovoru. Za posjete van navedenog radnog vremena kontaktirajte udrugu KA-MATRIX na mail [email protected] ili telefon 095 444 6880.
 

Izdvojeno


Reci što misliš!