AKTUALNO / VIJESTI

OD UTORKA

Iz Vlade najavili: Od sljedećeg tjedna očekuje se osjetno pojeftinjenje dizela, cijena benzina neće baš pratiti taj trend?

Iz Vlade najavili: Od sljedećeg tjedna očekuje se osjetno pojeftinjenje dizela, cijena benzina neće baš pratiti taj trend?

Dok god traje brutalna ruska agresija na Ukrajinu ne možemo govoriti da nema krize i da više neće biti poremećaj što se tiče energetike i cijena goriva, plina i električne energije, komentirao je ministar Filipović

Ministar gospodarstva Davor Filipović komentirao je uoči energetske konferencije u Rijeci cijene energenata te Vladinu aplikaciju kretanje cijena na kojoj je od danas 10 trgovačkih lanaca.

"Volio bih reći da se energetska kriza privodi kraju. Dok god traje brutalna ruska agresija na Ukrajinu ne možemo govoriti da nema krize i da više neće biti poremećaj što se tiče energetike i cijena goriva, plina i električne energije. No dobro je da su se cijene stabilizirale", rekao je Filipović pa dodao da su cijene plina krenule padati otkad je na europskoj razini donesena odluka o ograničenju maksimalne cijene plina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jučer je bila oko 40 eura po megavatsatu, a projekcije su da će biti od 40 do 50 tijekom cijele godine. Sve se može promijeniti, ali sada je situacija zadovoljavajuća", rekao je pa nastavio da su cijene goriva padale, ali i da se može očekivati nastavak tog trenda.

"Od sljedećeg tjedna se može očekivati osjetno pojeftinjenje dizela, a ovisno o kretanju cijena na Mediteranu, benzin će biti na istoj razini ili će cijena benzina lagano pasti."

Samo Budimpešta od europskih metropola, rekao je Filipović, ima nižu cijenu struje.

"Kad pogledate podatke o gospodarskom rastu, vidimo da smo imali četvrti rast gospodarstva u Europskoj uniji, što znači da smo dobro odgovorili na krizu", rekao je ministar.

Osvrnuo se i na aplikaciju za praćenje cijena u kojoj se od danas mogu usporediti kretanja u 10 trgovačkih lanaca.

"KTC, Tommy i Konzum su korektno dostavili cijene za oko 350 proizvoda. Veseli me da su cijene nešto niže nego krajem prošle godine. Druge lance smo zvali da se priključe dobrovoljno, ali oni to nisu napravili. MI smo te cijene popisali i sada će naši građani moći komparirati cijene i vidjeti kome trebaju dati povjerenje."

Dodao je da je angažirana "specijalizirana tvrtka" za 200 tisuća kuna koja će popisivati cijene do kraja ove godine pa spomenuo da je stranica do sada posjećena 440.000 puta.

Izdvojeno


Reci što misliš!