AKTUALNO / VIJESTI

EUROPA DONNA

I u Karlovcu obilježen tradicionalni Dan narcisa, događanje koje podiže svijest o raku dojke i važnosti ranog otkrivanja

I u Karlovcu obilježen tradicionalni Dan narcisa, događanje koje podiže svijest o raku dojke i važnosti ranog otkrivanja

Prve proljetne subote tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Cilj ove akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i posljedično, smanjenja smrtnosti.

Karlovačka županija je u suradnji s Udrugom žena liječenih od raka dojke Europa Donna "Agatha" Karlovac te zdravstvenim ustanovama, organizirala akciju prodaje narcisa na karlovačkoj tržnici i na Korzu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Akciji se i pridružila županica Martina Furdek Hajdin koja je istaknula važnost obilježavanja Dana narcisa jer zajedno skrećemo pozornost na važnost prevencije i samopregleda. Svoj su doprinos u akciji dale i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar te pročelnica UO za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić Knežević. 

Rak dojke zloćudna je bolest koja se razlikuje prema vrsti tkiva od kojeg je nastala i prema proširenosti. Različite vrste raka dojke ponašaju se različito. Neki rastu sporo i rijetko metastaziraju, dok su drugi agresivniji, rastući i šireći se brzo.

Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojki od izuzetne su važnosti. Ako se prilikom samopregleda pronađe kvržica koja je na opip drugačija od ostalog tkiva dojke, oteklina tkiva dojke koja ne prolazi, nabiranje ili uvlačenje kože dojke, orožnjavanje kože oko bradavice, promjena oblika dojke ili promjena bradavice poput uvlačenja te iscjedak iz bradavice, posebno ako je krvav, potrebno je javiti se svom liječniku. Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne i stekne navika redovitih samopregleda dojki.

Izdvojeno


Reci što misliš!