AKTUALNO / VIJESTI

ŽUPANIJSKA PRIZNANJA

Generalu Miljavcu posthumno Karlovačka županija dodjeljuje nagradu za životno djelo, general Stipetić ponovo odbijen: Odluku donio "HDZ-ov odbor"

Generalu Miljavcu posthumno Karlovačka županija dodjeljuje nagradu za životno djelo, general Stipetić ponovo odbijen: Odluku donio
foto ilustracija - PIXSELL/KAportal

Ne bi se taj stav danas toliko ni propitkivao da u Odboru ne sjede neki od najviših dužnosnika županijske vlasti, isti oni koji su mu dali svoj naklon na otkrivanju biste u Ogulinu.

"Veliki oficir, general i džentlmen. Skroman i poseban, junak Domovinskog rata, onaj koji je izborio i omogućio predaju korpusa neprijateljske vojske Srpske krajine, ali je i bio važan cijeli rat".

Riječi su koje su se nedavne mogle čuti o generalu Petru Stipetiću na otkrivanju njegove biste u Ogulinu, na koje je uz predstavnike gradske vlasti, stigao i predsjednik države. Bili su tu i predstavnici Karlovačke županije, koji su se prigodnim riječima zahvalili na svemu što je general učinio za Hrvatsku. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, u isto to vrijeme, takvog stava baš i nije bio županijski Odbor za dodjelu godišnjih priznanja koji nije podržao prijedlog za dodjelu Nagrade Karlovačke županije za životno djelo za 2022. godinu generalu Stipetiću. Ne bi se taj stav danas toliko ni propitkivao da u odboru ne sjede neki od najviših dužnosnika županijske vlasti, gotovo isti oni koji su mu dali svoj naklon u Ogulinu.  

Predsjeda mu Vlado Jelkovac, zamjenica predsjednika je Vesna Hajsan Dolinar, članovi su Maja Grba Bujević, Tomislav Lipovščak, Željko Štajcer, Vlatko Ivka, Ivan Požega, Hrvojka Božić, Biserka Vranić, Srećko Curman i Vlatka Krizmanić. 

Prijedlog za dodjelu Nagrade Karlovačke županije za životno djelo Petru Stipetiću zaprimljen je od Srećka Curmana. Svi prijedlozi ocijenjeni su pravovaljani, pristiglo ih je ukupno 16 - šest prijedloga za dodjelu Plakete Karlovačke županije za fizičke osobe, četiri prijedloga za dodjelu Plakete Karlovačke županije za pravne osobe i šest prijedloga za dodjelu Nagrade Karlovačke županije za životno djelo. 

Jednoglasno je odlučeno da će se fizičkim osobama dodijeliti tri Plakete Karlovačke županije za 2022. godinu, pravnim osobama dvije Plakete te tri Nagrade Karlovačke županije za životno djelo.

Odabir o prijedlozima obavljen je tajnim glasovanjem, a odluka nije donesena jednoglasno već većinom glasova svih članova. 

Konačna odluka

Za Nagradu Karlovačke županije za životno djelo predloženi su Pavao Miljavac za izniman doprinos obrani, neovisnosti i suverenitetu Republike Hrvatske, ustrojavanju oražanih snaga RH, razvoju političkog pluralizmu te razvoju gospodarstva Karlovačke županije, Mile Pecić za izniman doprinos u crkvenom i karitativnom radu i pomaganju župljanima u danima Domovinskog rata i progonstva te Sanja Hrnjak za izniman doprinos razvoju kulture u Karlovačkoj županiji. 

Podsjetimo, general Stipetić je HDZ-ovu odbijenicu dobio i prije četiri godine kad ga je za nagradu za životno djelo predložio Grad Ogulin. Županijski vijećnik Ivan Vuković tada je burno reagirao, a SDP je napustio sjednicu.

- Ovo je protest da skrenemo pažnju javnosti kako ajatolah Jelić upravlja Županijom! Sramota! Zar hrvatski general kojem je srpski predaju potpisao na haubi nije vrijedan priznanja Karlovačke županije? Vjerojatno zato što nije išao dovoljno dugo na vjeronauk, izjavio je za KAportal Ivan Vuković.

Danas isto misli, te se pita zašto nisu nagrade mogli dati obojici generala?

- E, pa Miljavac je veći general od Stipetića. Zadnji put su ignorirali Stipetića jer je to bio prijedlog Grada Ogulina u kojem je na vlasti SDP, a sad se vidi da je on kod HDZ-a bio "persona non grata" od početka. 

- JNA generali nisu bili prihvatljivi Tuđmanovim generalima i to je logično, a upravo su oni dobili Domovinski rat. Četnici su Stipetiću na haubi automobila potpisali predaju a to nema nitko od ovih generala osim Gotovine koji je vodio operaciju. To je pitanje jala, ljubomore i konkurencije. Ne bi Stipetić u Ogulinu dobio bistu da je HDZ na vlasti. Predlagao sam ga davno za počasnog građanina Grada Ogulina, kad je bila većina HDZ i onda su odbili prijedlog. Kasnije su ga oni predložili i postao je počasni građanin, rekao nam je revoltirani Vuković. Kako je dodao, imat će on još štošta reći na sjednici.

Konačna odluka je na Županijskoj skupštini u četvrtak, ali s obzirom da je ovakav prijedlog prošao kroz "HDZ-ov Odbor", šta bi moglo proći drugačije u "HDZ-ovoj Skupštini".

Dodajmo tome, da su za Plaketu Karlovačke županije za 2022. godinu za fizičke osobe predloženi Nadia Špehar za predan humanitaran rad i požrtvovnost pri zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine, Josip Granić za izniman doprinos u radu i razvoju Hrvatske gorske službe spašavanja te sudjelovanja u mnogobrojnim akcijama traganja i spašavanja te Tomislav Marinčić za izniman doprinos u humanitarnom radu i pomoć pri realizaciji projekata u Karlovačkoj županiji.  

Bukva Commercium d.o.o.  za izniman doprinos pokretanju i razvoju gospodarskih aktivnosti u Karlovačkoj županiji te Javna ustanova Braćeve špilje za izniman doprinos zaštiti prirodne baštine te za doprinos razvoju održivog turizma predloženi su za Plaketu Karlovačke županije za 2022. godinu za pravne osobe. 

Izdvojeno


Reci što misliš!