AKTUALNO / VIJESTI

UDARNI PROJEKT

Izgradnja treće trake autoceste do Bosiljeva, pa i dodatnih čvorova ulazi u fazu projektiranja. Koliko je u tome aktivna Karlovačka županija?

Izgradnja treće trake autoceste do Bosiljeva, pa i dodatnih čvorova ulazi u fazu projektiranja. Koliko je u tome aktivna Karlovačka županija?
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Za sada je najintenzivnija bila općina Draganić, podnijela je nekoliko puta zahtjev za dodatni čvor, kao i susjedna općina Krašić

Nakon završetka najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj, izgradnje Pelješkog mosta pa i proširenja Luke Rijeka, na dnevni red je došla i gradnja treće trake autoceste od Zagreba do Karlovca. Većina tih troškova planira se financirati iz europskih fondova, a prva faza planirana je za 2026. godinu.

Ono što se sada zna, ona bi de facto trebala biti do Bosiljeva jer broj vozila i promet je takav da to zahtjeva, a prema riječima ministra Olega Butkovića kada govorimo o cestovnoj infrastrukturi, to je udarni projekt u sljedećim godinama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tema je to koja se itekako prati i u Karlovačkoj županiji, a ista se potencira gotovo na svakoj sjednici Žuapnijske skupštine. Na današnjoj je vijećnik Dragutin Belavić (HSLS) istaknuo važnost čvorova na autocesti jer se uz njih razvijaju gospodarske zone, kao primjerice u Maletićima, Klinča Selima.

Apelirao je na Karlovačku županiju da ovo područje dobije veći broj izlaza i ulaza jer je svaki kontakt s autocestom dobro došao. Podsjetio je da je današnji čvor Karlovac najstariji čvor u Hrvatskoj i on više ne može zadovoljiti sadašnji promet. 

- Politika Karlovačke županije mora biti takva da čvor Karlovac mora biti prioritet, poručio je Belavić te pitao kako pratimo ovaj projekt te da li možemo inzistirati na još dodatnih čvorova. 

Županica Martina Furdek Hajdin uvodno je kazala kako je studija izvodljivosti na projektu izgradnje treće trake autoceste izrađena, a u tijeku je javna nabava za idejni glavni projekt i izvođenje akata. 

- Odluka o odabiru nije donesena pa projektanta nemamo ali kad bude izabran Karlovačka županija aktivno će sudjelovati u praćenju izrade idejnog projekta i studije utjecaja na okoliš, naglasila je Furdek Hajdin.  

Što se tiče novih čvorova, županica je kazala kako je najintenzivnija bila općina Draganić, podnijela je nekoliko puta zahtjev za dodatni čvor, kao i susjedna općina Krašić. Dodala je kako je u izmjeni prostorni plan Karlovačke županije kojim bi čvorovi trebali biti previđeni. 

Izdvojeno


Reci što misliš!