AKTUALNO / VIJESTI

SVE NAS JE MANJE

Kakav je to razvoj? Karlovačka županija u 2027. godini predviđa isti iznos za socijalu i novorođene kao i 2021., Birač: Na temelju kojih projekcija ste to radili?

Kakav je to razvoj? Karlovačka županija u 2027. godini predviđa isti iznos za socijalu i novorođene kao i 2021., Birač: Na temelju kojih projekcija ste to radili?

Rashodi po stanovniku u ovom segmentu su 2021. godine bili 6,45 eura, a po projekciji u 2027. godini su opet 6,45 eura? Dakle isti, pita se vijećnik.

Koji je plan razvoja Karlovačke županije, kako će se u budućnosti provoditi politika socijalne skrbi i ono goruće pitanje koje nas sve muči - demografska obnova?

Ovo je, naime, bilo jedno od tema "aktualnog sata" sjednice Županijske skupštine, a zanimljive je podatke iz projekcija Plana razvoja Karlovačke županije od 2021. do 2027. godine iznio vijećnik Nove ljevice Dimitrije Birač.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kakav vam je plan razvoja? Ovo se tiče posebnog cilja broj 7 koji ide u unapređenje dostupnosti i učinkovitosti usluga socijalne skrbi. Rashodi po stanovniku u ovom segmentu su 2021. godine bili 6,45 eura, a po projekciji u 2027. godini su opet 6,45 eura? Dakle isti, pita se vijećnik.

Zanimalo ga je na temelju kojih su projekcija za budućnost županijske službe uopće napravile ovaj plan razvoja.

U tom "famoznom" planu, tako je iznos isplaćenih potpora za novorođenu djecu u 2021. godini bio 185.650 eura, a u 2027. godini predviđeno je 186 tisuća eura, odnosno 350 eura više...

- Na temelju kojih projekcija ste to radili, imate isti nivo rashoda, dolazi li vam to u koliziju s mjerama kojima želite poboljšati demografski rast. Možda ne možete računati da će biti veći zbog pada stanovništva, pita se Birač.

Oporbeni vijećnik, međutim, na sjednici nije dobio odgovor vladajućih. Dobit će ga pisanim putem, pa će svakako biti zanimljivo vidjeti po kojoj se metodologiji rade ovakve projekcije. Hoće li za četiri godine Karlovačka županija biti mjesto u koje se mlade obitelji doseljavaju ili ćemo kao i proteklih desetljeća i dalje svjedočiti scenariju kojeg nitko ne želi. 

Izdvojeno


Reci što misliš!