AKTUALNO / VIJESTI

NIJE IDEALNO

Uskrs će se slaviti manje raskošno nego lani: 'Hrana je jako skupa, a to je ono što građani najviše muči'

Uskrs će se slaviti manje raskošno nego lani: 'Hrana je jako skupa, a to je ono što građani najviše muči'
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Sindikalni izračuni potvrđuju da je sve skuplje. Upravo je hrana najveći dio mjesečnog budžeta najsiromašnijih.

Iako je inflacija i dalje ogromna, usporila je i to četvrti mjesec zaredom. Ipak, prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, u ožujku su cijene u prosjeku više 10,6 posto u odnosu na isti mjesec lani, kada smo osjetili prve posljedice ruske invazije na Ukrajinu, dok su u odnosu na veljaču u prosjeku više 0,8 posto. Nadu budi krivulja koja u 2023. ima pad. Ipak, život u Hrvatskoj je i dalje sve skuplji. Na mjesečnoj razini najviše je narasla cijena neprehrambenih proizvoda 2,2 posto, hrane i pića jedan posto i usluga 0,2 posto. Istodobno, energija je u odnosu na veljaču pojeftinila 0,7 posto na što je Vlada utjecala svojim paketom mjera. Vrhunac krize je iza nas. Barem tako sada izgleda, a stiže i nova pomoć Vlade. Četvrti paket mjera pomoći građanima stupa na snagu od sutra, ali za dostojanstven ručak još će trebati.

Hrana će prvog travnja biti 15 posto skuplja nego lani. Nažalost po građane, to nije prvoaprilska šala. Zato će mnogi morati birati između istog, a skupljeg uskrsnog ručka ili skromnijeg pa po lanjskoj cijeni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tihana iz Zagreba je rekla: "Prošle godine je bilo oko 1000 kn, a budući da je ove godine sve poskupilo, mislim da će bit oko dvije."

Danica iz Rijeke misli da će sve koštati više jer, kako je rekla, sve je poskupjelo.

Neven i Danijela iz Zagreba su kazali da će uskrsni ručak koštati više u odnosu na lani s obzirom na poskupljenja, ali naglasili su da nema "pretjerivanja".

Građani se žale na visoke cijene, ali se i prodavači žale na pad prometa. Prodavačica na tržnici Marinka Brozović ispričala je da je prošlih godina bilo bolje.

"Prijašnjih godina je bilo puno, puno bolje. Svaka godina sad nam je lošija i lošija", rekla je Brozović dodavši da su cijene iste u odnosu na prethodne godine.

Ipak, nisu iste, a posebno ne cijene hrane. Prema vladinom portalu Kretanja cijena, ovog će Uskrsa cijena 10 jaja biti oko dva i pol eura, a svinjski but ide do pet eura. Cijena ulja je nešto manje od 1,90 eura, a pola kilograma kruha je najviše 2,19 eura.

Sindikalni izračuni potvrđuju da je sve skuplje. Upravo je hrana najveći dio mjesečnog budžeta najsiromašnijih.

"Nekih 26 posto, za siromašnija kućanstva preko 40 i preko 50 posto. To je ono što najveći broj građana primijeti i što ih najviše udari", kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata

Novi paket vladinih mjera za pomoć građanima od sutra stupa na snagu. Uz financijsku pomoć najugroženijima, najveća korist je od ograničenih cijena energenata. U usporedbi s prošlom godinom kada je na snagu stupio prvi paket mjera pomoći, u četvrtom je za kućanstva pet eura po megavatsatu jeftiniji plin. Manja je i cijena struje za potrošače do 2500 kilovatsati, a gorivo je jeftinije za oko 30 centa. Strepnju ipak izaziva ograničenje struje na pola godine.

Član Nadzornog odbora Udruge Glas poduzetnika, Boris Podobnik, rekao je: "Sama činjenica što za struju vrijedi samo šest mjeseci, dok za plin vrijedi godinu dana pokazuje da država već planira, da postoji veća neizvjesnost kada je u pitanju struja."

Sindikati i poslodavci podržavaju vladine mjere, kako kažu, treba još.

Sever je poručio: "Jedino pravo rješenje, uz ove mjere koje trebaju ostati i dalje na snazi, dapače, na drugoj strani to je jedan snažan rast plaća i mirovina."

Podobnik je zaključio: "Podrazumijeva se da bi onda i porezi trebali biti manji"

Nije idealno, ali moglo je biti gore. Uskrs ćemo proslaviti možda malo manje raskošno nego lani, a neizvjesno je što nas čeka u nastavku godine.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!