AKTUALNO / VIJESTI

OVO NIJE PRVOAPRILSKA ŠALA

Bratstvo s Kvake prema pravilima svog statuta obilježilo 1. travnja u vikendici na Grdunu, stoloravnatelj nije bio strog, a najviše se naradio natakar

Bratstvo s Kvake prema pravilima svog statuta obilježilo 1. travnja u vikendici na Grdunu, stoloravnatelj nije bio strog, a najviše se naradio natakar

Prošlo je gotovo četiri desetljeća kako je osnovano Muško, veselo, žabarsko bratstvo (pajdašije) ‘Kvaka’ 85?. Bratstvo je 1985. osnovalo društvo s Kvake - 22 člana Veslačkog kluba Korana s Dubovca.

Naime, društvo s Kvake okuplja se oko Veslačkog kluba, čije je osnivanje prije 88 godina, davne 1935. godine, „krivo“ za početak njihova druženja koje se odvija po domovima članova, uvijek u veselom tonu, ali i na propisani način, što uređuju Statut i dokumenti Bratstva. Okupljanju su obično prigodom blagdana, obavezno za Martinje gdje biškup iz njihovih redova obavezno krsti mlado vino koje su sami smiksali i koje im tijekom godine glatko i u dovoljnim količinama klizi niz njihova grla.

Nažalost njih 12 od 22 osnivača Bratstva dosad je preminulo. Tradicija niti u kojem slučaju ne smije nestati zato su preostali stari članovi krenuli u pomlađivanje. Unatrag 10 godina pristupilo im je šestoro novih članova. Ali,  član ne može biti svatko. Prije punopravnog članstva treba proći teške procedure iz statuta kao na primjer: prvo Bratstvo ne smije imati više od 22 člana, predlagač mora biti jedan od starijih članova i svi jednoglasno trebaju usvojiti taj prijedlog, pripravnik da bi postao punopravan član treba najmanje šest puta u godini prisustvovati druženjima itd ... 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvoaprilske šale se spominju u spisima iz 14. stoljeća, no vjeruje se da su još Rimljani svojim sugrađanima spremali podvale na ovaj dan. Sad kada su se strasti malo smirile kod prevarenih ove godine odlučili smo vam donijeti pregled najuspjelijih štoseva u povijesti.

Ovogodišnje prvoaprilsko druženje braće Bratstva na vikendici Igora Katušina na Grdunu s još dva potencijalna nova člana koji se navodno pripremaju za prijem u Bratstvo nije prvoaprilska šala već zbilja. Na tom je druženju za stvarno nastradao jedan mladi janjac, podosta bratskog vina pohranjenog u strogo čuvanoj bačvi kućnog podruma, a posebice je nestala nikad bolja orehnjača iz kuhinje majke kuće domaćina. 

Program je službeno započeo podizanjem na jarbol hrvatske trobojnice uz pjevanje himne Lijepa Naša, a  podigao je najstariji član. Potom su braća za „okruglim stolom“ zauzela mjesto, pročitan im je zapisnik sa zadnjeg druženja kojega su da bi bio valjan morali posvjedočiti svojim potpisom dva člana. Iza toga dalje rukovode programom (za svaki slučaj kako nešto ne bi izmaklo kontroli) stoloravnatelj, oberfiškuš, natakar, vumbacitelj i ostali dužnosnici iz statuta Bratstva. Jedan brat (uvijek isti) zadužen je za pjesmu i treba konstatirati kako je ovoga puta dobio ozbiljnu konkurenciju jednog budućeg člana, koji je još na testiranju. Prema svemu sudeći jedan od kandidata je blizu prijemu, a drugi koji nije tako dobar pjevač kao prvi, rečeno mu je da za drugi put uvježba riječi nekih pjesama - inače ništa od Bratstva.

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!