AKTUALNO / VIJESTI

optužnica

Karlovački poljoprivrednik Miljenko ostao bez 31.700 eura: "Uplatio sam mu cijeli iznos za traktor, on digao je novac, zatvorio račun i prestao se javljati"

Karlovački poljoprivrednik Miljenko ostao bez 31.700 eura:
foto ilustracija Pixabay.com

Optuženik je ispitan u Njemačkoj, nudi isplatu duga na rate.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je podiglo optužnicu protiv Danijela V. koji živi u Njemačkoj zbog prijevare Miljenka K. iz Karlovca, koji mu je uplatio 31.700 eura za kupnju traktora, koji mu nikada nije isporučen. Dogodilo se to u lipnju 2020. godine.

Kada je vidio da, kako od traktora, a tako i od povrata novca neće biti ništa, Miljenko je Danijela prijavio policiji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije donošenja rješenja o provođenju istrage Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je u veljači 2021. godine izdalo europski istražni nalog, kojim je od Savezne Republike Njemačke, kao države izvršiteljice zatraženo provođenje dokazne radnje prvog ispitivanja Danijela u svojstvu okrivljenika te pribavljanje bankovnih podataka od Noris Bank o korisniku odnosno vlasniku računa na koji je uplaćen novac.

U svoju obranu je okrivljeni kazao kako je doista ponudio traktor na prodaju i s Miljenkom pregovarao šest mjeseci. U konačnici da mu je ponudio povrat novca na rate, ali da on to nije prihvatio te da takva mogućnost još uvijek postoji. Navodi kako je do nesporazuma došlo jer Miljenko nije htio platiti PDV na iznos. On je račun na koji mu je sjeo novac "počistio" i potom zatvorio.

- Ugledao sam oglas na oglasu kojim se nudi na prodaju traktor marke John Deere, proizveden 2007., koji se nalazi u Njemačkoj. Oglas je objavila osoba pod imenom Danijel V., ali u međuvremenu se pojavio problem oko toga traktora, pa mi je ponuđen na prodaju traktor starijeg godišta, ali s manje radnih sati i boljih karakteristika od prethodno ponuđenog traktora. Dogovor s okrivljenikom bio je samo telefonski te nisam s njime sklopio ugovor o kupoprodaji traktora, rekao mi je da PDV ne trebam platiti jer da će on to srediti, kaže Miljenko.

Nakon uplate 2.000 eura kapare, telefonski se, kaže čuo s okrivljenikom više puta, a krajem lipnja ili početkom srpnja 2020. preko tekućeg računa svoga brata uplatio mu je preostali iznos od 29.700 eura.

- Nakon toga me počeo zavlačiti oko isporuke traktora navodeći da ne može naći prijevoznike, da čeka da se skupi više traktora i slično - navodi on.

Provjerio je i uvjerio se da je njegov novac podignut u Njemačkoj. Potvrđuje da mu je okrivljeni obećao vratiti novac, pa i u ratama, ali nikada nije uplatio nijednu.

- Obrana okrivljenika koji je naveo da je oštećeniku ponudio isplatu novca u ratama, ali da ovaj to nije prihvatio, suprotan je navodima oštećenika koji je iskazao da je pristao na ponudu obročnog povrata kupoprodajne cijene, međutim da  mu od strane okrivljenika nije vraćena niti jedna rata, pa je stoga takva obrana očito usmjerena prema izbjegavanju kaznene odgovornosti. Opisanim postupanjem okrivljenik je za sebe protupravno stekao imovinsku korist od 31.700,00 eura, što u kunskoj protuvrijednosti iznosi 240.000,00 kuna, zaključilo je karlovačko tužiteljstvo.

Izdvojeno


Reci što misliš!