AKTUALNO / VIJESTI

I MI SMO ZDRAVSTVO

Danas prosvjed medicinskih sestara na Zrinjevcu, pridružit će im se više od stotinu sudionika iz Karlovačke županije: Krećemo u ozbiljan štrajk ako nitko ne reagira

Danas prosvjed medicinskih sestara na Zrinjevcu, pridružit će im se više od stotinu sudionika iz Karlovačke županije: Krećemo u ozbiljan štrajk ako nitko ne reagira

Organizatori su Hrvatski sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva koji ističu da su sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje potplaćeni, preopterećeni i rade u lošim radnim uvjetima

Sindikati medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja u četvrtak u 11 sati organiziraju prosvjed na Zrinjevcu, gdje će ponovno istaknuti zahtjeve za povećanjem platnih koeficijenta za najmanje deset posto i poboljšanjem uvjeta rada.

Pod geslom "I mi smo zdravstvo" na prosvjedu je najavljeno između 500 i 1000 sudionika, medicinskih sestara, tehničara i nezdravstvenog osoblja iz cijele Hrvatske, a kako doznaje KAportal više od stotinu ih dolazi iz Karlovačke županije.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Organizatori su Hrvatski sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva koji ističu da su sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje potplaćeni, preopterećeni i rade u lošim radnim uvjetima.

Traže da i ostali zaposlenici u zdravstvu dobiju ono što su nedavno dobili liječnici, što znači povećanje plaća, poboljšanje radno-pravnog statusu, kao i prijem na razgovor u Banskim dvorima. 

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak upozorava da osoblje sa srednjom stručnom spremom i dalje zarađuje manje od prosječne plaće.

Dio zaposlenih u zdravstvu, sa svim prethodnim povećanjima, još uvijek je na razini ispod minimalne plaće, ističe Topolnjak.

Sindikati su od 3. svibnja održavali polusatne prosvjede ispred bolnica diljem Hrvatske kako bi upozorili na nezadovoljstvo svojih članova te su tražili da ih primi predsjednik Vlade Andrej Plenković, kao što je u travnju primio liječničke udruge.

No, premijer je ovoga tjedna razgovor sa sindikatima delegirao na ministra zdravstva Vilija Beroša, ali ni on se nije sastao sa sindikatima. Umjesto toga, poslao im je poruku da se za materijalna prava bore putem kolektivnih pregovora koji su u tijeku. 

Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak najavila je pripreme za štrajk nakon 25. svibnja, ako u Vladi i dalje budu ignorirali njihove zahtjeve.  

"Krećemo u ozbiljan štrajk ako nitko ne reagira, ne možemo čekati rujan iduće godine", poručila je Prašnjak.

Sestrinski sindikat i Samostalni sindikat zdravstva okupljaju zajedno više od 20.000 zaposlenih, te smatraju da su postojećim parcijalnim rješenjem za liječnike zanemareni i obezvrijeđeni.

Izdvojeno


Reci što misliš!