AKTUALNO / VIJESTI

vodeni armagedon

FOTO Kroz Karlovac upravo protječe najveći vodni val u povijesti - Korana i Mrežnica rekordne, Kupa ih prati: "Potopile su 30 objekata, možda će još 20"

FOTO Kroz Karlovac upravo protječe najveći vodni val u povijesti - Korana i Mrežnica rekordne, Kupa ih prati:
foto: Antonela Zvonković

"Rijeke su se spojile, imaju isti vodostaj, to se ne događa često. Stariji građani su rekli da nisu nikad vidjeli da su se ovako izjednačile."

Točno u ponoć Korana u Karlovcu je poravnala svoj povijesni rekord - izmjeren je vodostaj od čak 852 centimetra, kakav je u povijesti mjerenja izmjeren još samo 16. listopada 2015. godine. Od tada stagnira na toj razini sve do 5 sati.

Kupa stagnira na 846 u ponoć, do 2 sata je porasla za još 1 cm, odnosno na 847 cm, te samo 8 cm od svojega rekorda, također ih 2015. godine. Njezin najveći vodostaj je upisan 1. lipnja 1939. godine i iznosio je 872 cm, ali ne smijemo zanemariti da tada nije bio izgrađen kanala Kupa-Kupa. Od tada je u blagom padu te u 5 sati iznosi 843 cm.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mrežnica je u ponoć na 430, što znači da je nakon jučerašnjeg ponoćnog rekorda od 456 cm pala ispod svojeg najvećeg vodostaja prije, onoga iz 2014. godine od 422 cm te ga opet premašila. Tijekom noći je malo pala, u 5 sati je 414 cm.

Sve ovo znači da u ovom trenutku kroz Karlovac protječe najveći vodni val ikada, s obzirom da se nije još dogodilo da su sve rijeke u jednom trenutku bile na svojim rekordnim vrijednostima.

Zamjenica gradonačelnika Karlovca Ivana Fočić u razgovoru za N1 rekla je da se nadaju da novog vodnog vala neće biti. "Spremni smo, imamo pomoć sa svih strana, na vrijeme smo reagirali. U nedjelju smo sazvali prvi stožer, nismo ništa prepuštali slučaju. Radimo sve što možemo", istaknula je.

Dodaje da ovako nešto nisu doživjeli ni stariji građani: "Rijeke su se spojile, imaju isti vodostaj, to se ne događa često. Stariji građani su rekli da nisu nikad vidjeli da su se ovako izjednačile. Oko 30 stambenih objekata je poplavljeno, a prijeti ulazak vode u još 20-ak objekata. Ta brojka je promjenjiva. Već nekoliko dana objavljujemo i upute, a i ljudi su navikli živjeti s time, ali stvarno je teško buditi se svaki dan s mišlju hoće li kiša padati i što ih očekuje."

Napomenula je da se gradi sustav obrane od poplava koji bi trebao biti gotov kroz pet godina, a osiguran je i smještaj građanima ako ne mogu u svoje kuće. Fočić napominje da su na usluzi ljudima koji moraju izlaziti, primjerice u bolnicu, na liječenje i slično.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!