AKTUALNO / VIJESTI

SVE JE POTOPLJENO

Drama u Sisku! Jutros popustio savski nasip: "Ovo je katastrofa! Frižider pliva u vodi, uredi su pod vodom! Nikad nije bilo ovako. Doslovno sve je uništeno"

Drama u Sisku! Jutros popustio savski nasip:
Edina Zuko/PIXSELL

Baš sve je potopljeno, oprema za jahanje, didaktična oprema, građevinski materijal koji smo dobili za sanaciju od potresa, uredski materijal, štale, sijeno koje smo nedavno kupili, naše radionice, sportska oprema

Neposredno u blizini “Udruge Kas“ za terapijsko jahanje u četvrtak ujutro popustio je savski nasip na sisačkom području.

Predsjednica udruge Alenka Berendika kaže da je stanje dramatično, piše Danas.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nasip je probijen, on je na 200 metara od udruge, sve je pod vodom, apsolutno sve prostorije. Konje smo prevezli u Topolovac na sajmište, iz grada su dozvolili da ih tamo premjestimo. Ovo je katastrofa! Frižider se izvrnuo i pliva u vodi, svi uredi su pod vodom, sva naša dokumentacija, baš sve", rekla je Alenka Berendika i navodi kako je voda ljudima dosezala do razine bedara i ovo je treći put ove udruge da doživljavala poplavu.

'Nikad nas nije ovako potopilo da sve pliva'

"Ali nikad nije bilo ovako. Nakon potresa bile su napukline na nasipu pa se nakon većih kiša znalo dogoditi izlijevanje, voda bi doprla do pojedinih objekata, ali nikad nas nije ovako potopilo da sve pliva. Udruga djeluje u starim montažnim kućama, sad su one u potpunosti natopljene. Mislim da je bolje krenuti sve iz početka, ali otkud više snage i sredstva", govori predsjednica udruge za Danas.hr.

Tajnica udruge Anita Trstenjak spašavala je jutros konje.

"Sve se dogodilo malo prije 8 sati, zvao me radnik da voda malo 'curi'. Stigla sam za 20 minuta, voda je bila visoka jedan metar. Baš sve je potopljeno, oprema za jahanje, didaktična oprema, građevinski materijal koji smo dobili za sanaciju od potresa, uredski materijal, štale, sijeno koje smo nedavno kupili, naše radionice, sportska oprema. Uništena je i sva dokumentacija vezana za europske projekte koje smo imali. Doslovno je sve uništeno", govori Anita Trstenjak.

"Konji su bili nervozni, volonterka svog konja nikako nije mogla uvesti u prikolicu da ga prevezemo, a inače jato konj s kojim nikad nemamo problema pri prijevozu. Drugog konja pješice smo odveli do sajmišta koje je na oko 8 kilometara od nas, toliko je životinja bila u šoku i nije htjela u prikolicu", govori Anita.

Kad su spasili konje, krenule su emocije

U prvi tren nije osjetila strah dok je voda navirala, kad su konje spasili, krenule su emocije.

"Uhvatio me osjećaj jada, suze su krenule. Ovdje sam 20 godina, udrugu smo gradili pomalo, svake godine nešto bismo uredili. Na samom početku sve je bilo zapušteno, više od 6 hektara smo raskrčili i očistili. Radili smo projekte, donacijama podizali, sad toga više nema. I nije samo voda problem, tu su i fekalije", govori Anita Trstenjak.

Kaže kako konji na sajmištu imaju nadstrešnicu pa će se imati gdje skloniti. Svaki put kod velikih kiša imaju probleme, iz Hrvatskih voda dolaze ispumpati vodu, ali ovakvo što nikad nisu doživjeli. Problemi sa Savom počeli su nakon potresa kad je oštećen nasip.

"Stari su nasip srušili i lani počeli graditi novi. Nisu ga dovršili, a boks barijere nisu dovoljne. Sada moraju zakrpati rupu na nasipu, iz Hrvatskih voda rekli su da je velika oko 50 metara", kaže sugovornica.

U udrugu na terapijsko jahanje dolazi sedmero odraslih ljudi s invaliditetom koji imaju osobne asistente i 65 djece koja imaju poteškoće u razvoju. Imaju sportske projekta, niz radionica i druge projekte. Sugovornice kažu kako je jutros baš sve uništeno.

Izdvojeno


Reci što misliš!