AKTUALNO / VIJESTI

STANJE POD KONTROLOM

Najveći vodni val ikad prošao kroz Karlovac! Gradonačelnik Mandić: "Kupa i Korana se lagano vraćaju u svoja korita, ali to će trajati"

Najveći vodni val ikad prošao kroz Karlovac! Gradonačelnik Mandić:
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Korana je ovaj put došla do svog rekorda od 852 cm, ali tu su napravljeni nasipi pa nije bila nijedna kuća koja je poplavila. Kupa je napravila probleme, ističe Mandić

Vodostaji rijeka Korane i Kupe u Karlovcu su u opadanju, izvijestilo je u petak Ravnateljstvo Civilne zaštite, navodeći da je situacija na terenu pod kontrolom te da je izvanredno stanje još na snazi za Koranu dok za rijeku Kupu vrijede izvanredne mjere obrane od poplave.

Korana je s razine od 849 centimetara pala u petak u 12 sati za 57 centimetara, sada iznosi 792, što je šest centimetra manje nego sat ranije. Još je na razini izvanrednog stanja, što će trajati dok ne padne ispod 780 cm.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kupa je od 852 centimetara danas u 12 sati pala za 77 centimetra na 775, što je tri centimetra manje nego sat ranije. Kupa je izašla iz izvanrednog stanja kod razine kod 830 centimetara.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je u petak ujutro kako se aktivna obrana od poplava trenutno vodi u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji te da je stanje pod kontrolom.

- Rijeka Korana je u padu, pada oko 3 centimetra po satu. Kupa Farkašić, to je u Sisačko-moslavačkoj županiji, je 972 centimetra i lagano raste. U Karlovačkoj županiji ona je u laganom padu. U izvanrednim mjerama su Kupa Karlovac 793 centimetra, Sava Jasenovac 869 centimetra i stagnira, Una u Hrvatskoj Kostajnici 444 centimetra i opada, rekao je Trut za Hrvatski radio.

Trenutno se, kaže, prati stanje i infrastrukturni objekti te se ispumpava voda iz prostora u koja ulazi i pomaže stanovništvu.

- Možemo reći da je stanje kontrolirano, tijekom noći nije bili nikakvih problema osim toga što se redovito samo nadzire, ustvrdio je ravnatelj Civilne zaštite Trut.

Vodostaj se spustio oko 60 cm

Reporter N1 Ranko Stojanac razgovarao je s gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem. Pojavile su se informacije o klizištima u Karlovcu. Gradonačelnik kaže da nije izviješten o tome na jutrošnjem briefingu, ali da imaju situaciju gdje je došlo do propadanja dvije ceste u samom gradu uz Koranu i uz Zvijezdu.

Vodni val je prošao Karlovcem: "Kupa i Korana se lagano vraćaju u svoja korita, ali to će trajati danas cijeli dan i sutra. To je ono što raduje", kaže gradonačelnik.

- Vodostaj se spustio oko 60 cm. Korana je ovaj put došla do svog rekorda od 852 cm, ali tu su napravljeni nasipi pa nije bila nijedna kuća koja je poplavila. Kupa je napravila probleme. Gradac, Donje Mekušje, Husje, Vodostaj, Kobilić, Koritinja, Šišnjalić - ta naselja su jako nastradala, ističe Mandić.

Ovo je treći po veličini vodni val u posljednjih sto godina

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda govorio je o opasnosti od vodnih valova za N1.

- Kad se dogodio vrh vodnog vala u Karlovcu, treba nekih 36 do 48 sati da se on spusti nizvodno do petrinjskog i sisačkog područja. Vodostaji su opali za više od pola metra na području Karlovca, a do kraja dana očekujemo još pola metra. Past će ispod razine koja je potrebna za proglašavanje izvanrednih mjera, poručio je

- Ovaj vodni val od +847 centimetra Kupa-Karlovac što je bio prije 24 sata je treći po veličini vodni val u posljednjih sto godina, otkad se bilježe vodostaji. Izjednačen je vodni val na Korani u Karlovcu. Nepravedno smo zapostavili ostale dijelove Hrvatske. Imali smo širom Hrvatske poplave. Zrmanja, Gračac, Krapina, Bednja, Zelina, Vrgorac, Ogulin... Uvijek se fokusiramo na Grad na četiri rijeke kojem nažalost sustav obrane nije riješen. To je 50-ak kilometara nasipa. To se mora graditi u fazama. Čuo sam da se prvo grade najviši dijelovi umjesto na najnižim. Gradi se prvo tamo gdje se može dobiti dozvola. Ti projekti zahtijevaju velika sredstva. Sva sreća da smo u EU pa možemo koristiti ta sredstva, kaže Novosel. 

Izdvojeno


Reci što misliš!