AKTUALNO / VIJESTI

RJEŠENJE U BRODARCIMA?

Saborski zastupnik Troskot iznio niz kritika na sustav upravljanja vodama, pridružili mu se i mještani Brodaraca: "Nedostajalo je pola metra da dođe do opće katastrofe u Karlovcu"

Saborski zastupnik Troskot iznio niz kritika na sustav upravljanja vodama, pridružili mu se i mještani Brodaraca:

Rekao je da se u Brodarcima rješavaju svi problemi za Karlovac

- Upozoravali smo na ovo. Nedostajalo je pedesetak centimetara da dođe do opće katastrofe u Karlovcu. Nije ovdje riječ o upravljanju vodama i Karlovcem nego o sustavnom uništavanju Karlovca, poručio je u petak u Brodarcima saborski zastupnik i član Predsjedništva Mosta Zvonimir Troskot komentirajući poplave.

Rekao je da se u Brodarcima rješavaju svi problemi za Karlovac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kada bi se napravila brana i rijeka preusmjerila u kanal Kupa – Kupa punog kapaciteta, ne bi trebalo trošiti sav silan novac na razne projekte. Kada bi se napravila retencija, sve nizvodno od toga, uključujući i Sisak, bi bilo riješeno. Svjedočimo nebrizi nacionalnih i lokalnih vlasti. Ne čiste se niti korita rijeke godinama – ne vade se šljunak i mulj u Kupi i Korani. Korita mijenjaju tokove rijeka i to je ogroman problem. Jedan od najvećih krivaca zadnjeg velikog vodenog naleta je Hidroelektrana 'Lešće' koja je nerazborito puštala 180 kubičnih metara vode u sekundi u trenucima kada je bila najveća razina rijeke i kada su bile najavljivane kiše, a upravo se ta hidrocentrala mogla koristiti za zaustavljanje vode. Tada bi se spriječio dolazak metra vode do Karlovca, kazao je Troskot.

Naglasio je da kanal Kupa-Kupa treba pročistiti.

- Pomogao je i sada Karlovcu s 30 posto kapaciteta, a koliko bi tek pomogao kada bi se napravila ta brana i voda preusmjerila u kanal prokopan prije 40 godina. Milijune kuna plaćamo Hrvatskim vodama da se brinu o našim rijekama i potocima, a apsolutno ništa ne rade. Sramota je uopće što je HE 'Lešće' napravljena i koliko je novca pokradeno kroz nju, a kad je već tu, neka se prikladno koristi, a ne da se puštaju velike količine vode, pa je nekoliko desetaka centimetara nedostajalo da se potopi Karlovac. Ovo je prije svega odgovornost Vlade Republike Hrvatske. Kada je plavila Dobra, premijer Andrej Plenković se vozio s tadašnjim ministrom Tomislavom Ćorićem i pritom su obećali da će popraviti situaciju, a ništa se nije napravilo. U četvrtak je u Karlovcu također rekao da će nešto napraviti. Nacionalne strategije za upravljanje vodama u Karlovcu, nažalost, nema, a ovo je uporište vladajuće stranke, napomenuo je Troskot i dodao da zečji nasipi i "vodom punjeni tuljci" ništa ne pomažu.

Ustvrdio je da su Brodarci postali pješčanik.

- Silan se novac daje kooperantima, građevinskim tvrtkama, a problem se ne rješava. Karlovac je za Hrvatsku strateški grad. Lokalne vlasti prvo rade sve ostale projekte, a ne ono ključno – dovršenje kanala Kupa – Kupa, čišćenje rijeka i da se napravi retencija u suradnji s HE 'Lešće', poručio je Troskot.

Pridružile su mu se neke mještanke. Marija Pavlačić je rekla da je u Brodarcima 54 godine.

- Strašno je što se događa. Susjedima je voda bila u kućama do metar, a nitko ih nije obišao. Susjed ima i bolesnu djecu. Mnogo je susjeda koji ne primaju mirovine, a propali su im vrtovi od kojih žive. Propali su pšenica, kukuruza, krumpir ništa ne znači više... Gospodin Troskot je lijepo rekao da imamo jako pametne stručnjake – treba podignuti cestu i očistiti kanal, pa smo bez brige. Klimatske promjene dolaze, ali treba pomoći ljudima. Postoje strojevi za čišćenje korita. Moj pokojni suprug je godinama vadio pijesak na ruke pomoću tratura i poplave je znalo biti, ali ne dalje od ceste, rekla je M. Pavlačić, a Nevenka Šoštarić je izrazila duboko suosjećanje s poplavljenima, a i sama je ranije imala takvu situaciju te dodala: "Poplave se događaju zbog nečišćenja kanala. Dokle ovako?"

Troskot je naveo da bi se čišćenjem kanala dobile višestruke koristi.

- Prije svega, tako se čiste rijeke, drugo, korito je prohodnije i smanjuje razinu voda, a šljunak se može koristiti za izgradnju nerazvrstanih cesta. Ovo je ponašanje nerazborito. Puno je obećanja, a malo efekata, dok je svake godine građanima Karlovca sve gore, rekao je Troskot.

Zatražili smo očitovanja prozvanih, a do sada je stiglo ono gradonačelnika Damira Mandića koji je rekao da sustav obrane od poplava Karlovca, koji je dobrim dijelom izgrađen na području Logorišta, Mostanja, Male Švarče i Turnja, predviđa produbljivanje kanala Kupa – Kupa, izgradnju vodne ustave Brodarci i stavljanje u funkciju retencije Kupčina.

- Cijeli sustav je koncipiran na način da se sastoji od prokopa Korana – Kupa, produbljivanja kanala Kupa – Kupa s retencijom Kupčina, izgradnje nasipa i zidova, te ispumpavanja zaobalnih voda. Ova poplava je još jednom potvrdila da sustav treba izgraditi što prije. Svi mi u Karlovcu to očekujemo, u gradskoj upravi činimo sve što je u našoj nadležnosti i uvijek smo na raspolaganju, te dajemo podršku svim institucijama u realizaciji sustava obrane od poplava Karlovca, poručio je Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!