AKTUALNO / VIJESTI

rezime

Loše brojke: U poplavi u Karlovcu stradala 164 objekta, evakuirani stanari zgrade kraj rupe na Rakovcu

Loše brojke: U poplavi u Karlovcu stradala 164 objekta, evakuirani stanari zgrade kraj rupe na Rakovcu

Zbog poplave su na tri mjesta nastala ulegnuća prometnica – na Rakovcu, na Drežniku i u Zvijezdi, što je već sanirano.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je rekao u petak u Karlovcu kako je u poplavi stradalo 164 obiteljskih objekata.

"Noćas neke obrane nisu izdržale, mada se voda povlači. Slijedi sanacija terena. Očekujemo da bi sve prometnice bile prohodne u nedjelju. Odlučili smo da će Čistoća osigurati svim stanovnicima kojima treba velike kontejnere za uništen inventar. Za one koji su na nebranjenom dijelu grada, to je besplatna usluga. Vodovod i kanalizacija će besplatno prazniti septičke jame, ako su korisnici to učinili unazad godinu dana. ViK je intenzivno radio na osiguranju vodoopskrbe. Bilo je puknuća, ali su sanirana. Voda je sigurna za konzumaciju. Vatrogasci su i dalje na terenu i dostavljat će potrepštine kome treba", poručio je Mandić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog poplave su na tri mjesta nastala ulegnuća prometnica – na Rakovcu, na Drežniku i u Zvijezdi, što je već sanirano.

"Ulegnuća su zbog proboja vode. Kvar na vodovodu i kanalizaciji nije uzrok. Ulegnuće na Rakovcu se širi prema temelju stambene zgrade. Stručnjaci su rezervirani i stava su da prvo treba osigurati zgradu, a onda kopati. Osiguran je alternativni pravac, a kamioni moraju na cestu D1", rekao je Mandić.

Njegova zamjenica Ivana Fočić je rekla da stručnjaci procjenjuju što na Rakovcu učiniti, "da se napravi korist, a izbjegne dodatna šteta".

- "Neposredno uz ulegnuće su nastanjene stambene zgrade i treba biti vrlo oprezan. Nakon što smo zagradili prostor, komunicirali smo sa stanarima i zamolili ih da ne budu danas i tijekom noći u zgradi dok ne vidimo kako će se ulegnuće ponašati. Osigurali smo smještaj za dvije osobe, a treća se sama snašla. Ako bude potrebe, obavijestit ćemo ljude za evakuacijom. Po statičarima, mogu boraviti u stanovima, ali ne u prostorijama koje su prema cesti. Skinuli smo prvi sloj asfalta da vidimo što se nalazi ispod, a nalazi se zemlja. Radovi težim strojevima nisu preporučeni. Prvo moramo osigurati zgradu, a onda započeti s dodatnim radovima. Stožer civilne zaštite je nastojao osigurati stroj. Jedna zagrebačka tvrtka će u ponedjeljak osigurati tu građevinu da se ne ugroze ljudi. U toj zgradi su dva poslovna subjekta – pekara i boje i lakovi. Zatvorili smo što je bilo potrebno, od plina, struje, voda je puštena, ali uz nadzor. Pekari su pripremili pekarske proizvode. Oni su kupljeni i bit će raspoređeni operativnim snagama i onima zahvaćenima poplavom", navela je I. Fočić.

Izdvojeno


Reci što misliš!