AKTUALNO / VIJESTI

očevid dovršen

Stanovnici na Maloj Kapeli vidjeli su pali avion: "Išao je nisko, dosta nisko. Bio mi je čudan zvuk, kao da je bio u kvaru"

Stanovnici na Maloj Kapeli vidjeli su pali avion:
Boris Scitar / Pixsell

Nizozemsko Ministarstvo potvrdilo je da su putnici u palom avionu bili Nizozemci. Očevid je gotov, sad kreće istraga o tome što se dogodilo i zašto se nije aktivirao padobran

Vozilo pogrebnog poduzeća samo je potvrdilo ono što se naslućivalo - u padu nizozemskog aviona kod Male Kapele poginuli su svi putnici. Irena Golubić Rajković, zamjenica županijske državne odvjetnice u Karlovcu, rekla je da je zrakoplov u izgorenom stanju zbog materijala.

"Prilikom pokušaja izvlačenja ostataka ljudskih još se dodatno deformirao", dodala je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Očevid je dovršen, a sada se prikupljaju informacije kako bi se utvrdio uzrok pada. Je li pilot tražio pomoć, zašto se nije aktivirao padobran, je li Mala Kapela bila u planu leta? Istražitelji trebaju odgovoriti na sva ta pitanja.

Glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Darko Petrin pojasnio je da će od kontrole leta dobiti radarski zapis te transkript komunikacije.

"Onda ćemo znati što se dogodilo. U ovom trenutku to ne mogu reći", poručio je.

Mjesto nesreće kod Malog Makovnika nalazi se blizu tunela Mala Kapela. To je nepristupačan teren s blagom padinom i visokim stablima. Avion su vidjeli stanovnici obližnjeg mjesta među kojima je i Ivica Vidoš iz Modruša.

"Nije išao visoko. Išao je dosta nisko, a i bio mi je čudan zvuk kao da je nešto bilo u kvaru", kazao je Vidoš.

Josip Josipović iz Modruša nije vidio da je avion pao, ali je čuo.
DANKO PETRIN
U padu aviona poginuli svi putnici. Inspektor: 'Loše vrijeme ne mora biti uzrok pada zrakoplova'

Mladen Žilić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ogulin, rekao je da je sama lokacija mjesta nesreće bila na nepristupačnom mjestu.

"Može se samo ljudskom nogom. Svi alati, oprema su nošeni do mjesta nesreće od pristupne lokacije", rekao je Žilić.

Inače, ovaj model aviona Cirrus SR20 manji je sportski zrakoplov, među skupljima u svojoj kategoriji te pogodan za neiskusnije pilote. Stručnjak za zrakoplovstvo Alen Šćuric pojasnio je da je riječ o suvremenom i "izuzetno dobrom" avionu za pilote-amatere.

"Ima užasno puno automatike i to može biti dvosjekli mač. Kada imate puno automatike, puno opreme i kvalitetnu opremu koja vas mijenja kao pilota, možete onda biti uvjereni da ste Bog koji može sve", dodao je.

Pali zrakoplov putovao je u skupini od osam aviona, a sada istražitelji pokušavaju stupiti u kontakt i s ostalima. O svemu je obaviješteno nizozemsko Ministarstvo vanjskih poslova. Nakon očevida sutra će policija izvlačiti avion s mjesta nesreće.

Izdvojeno


Reci što misliš!