AKTUALNO / VIJESTI

najava

Ministrica Brnjac:'Novim zakonom gradovi će morati znati koliko imaju vode, struje i koliko mogu turista primiti'

Ministrica Brnjac:'Novim zakonom gradovi će morati znati koliko imaju vode, struje i koliko mogu turista primiti'
Danas.hr

Zakon o turizmu uskoro će se predstaviti županima, predviđa se da će na temelju jasnih podataka znati ima li na nekoj plaži, na primjer, previše turista, a moguće je i da će se zbog prevelikog broja turista zabraniti izdavanje dozvola za nove hotele i apartmane

Novi Zakon o turizmu trebao bi ugledati novo svjetlo dana.

Hrvatska bi zahvaljujući njemu mogla postati prva zemlja koja će se uhvatiti u koštac s masovnim turizmom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predstavit će se županima 1. lipnja , a na snagu bi trebao nastupiti početkom iduće godine.

Kakve novosti donosi, naš reporter Goran Latković u RTL Danas razgovarao je s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac.

Na pitanje, hoće li novi zakon doprinijeti smanjenju masovnog turizma, ministrica odgovara da se primjenom novog zakona išlo u tom smjeru.

"To je ostvarivanje ciljeva koje smo si zadali kroz Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine. To su razvoj cjelogodišnjeg turizma, ravnomjerno razvijanje regionalnog turizma i razvoj konkurentnog turizma", rekla je ministrica.

Zakonom se planira dati gradovima mogućnost da utječu na to da imaju manji broj turista, a prvi je korak da moraju znati što žele.

"Treba donijeti strategiju razvoja, a novim zakonom dat ćemo im alate. Kroz planove upravljanja razvoja svoje destinacije točno će znati kako će razvijati svoju destinaciju, za to će se propisati jasna metodologija. Naravno, to će se temeljiti na njihovim kapacitetima, koliko imaju resursa, koliko imaju vode, električne energije, potom u kakvom je stanju komunalna infrastruktura, koliko jedna destinacija može prihvatiti turista...", pojasnila je ministrica.

Potvrdila je da pojedini gradovi na obali to sad ne znaju, odnosno da ne znaju koliko mogu primiti turista. Oslikala je kakve mogu biti posljedice.

"Vidjeli ste što se dogodilo u Istri kad je bila redukcija vode. Sad će se prvi put raditi krvna slika za sve destinacije i to na temelju jasnih pokazatelja, brojeva i same metodologije izračuna. Planovi upravljanja donosit će svake četiri godine", rekla je Brnjac.

Na pitanje, kako će se, primjerice, u Baškoj na Krku riješiti problem prenapučenosti, odgovara da će plan upravljanja svojom destinacijom donositi na temelju nosivih kapaciteta.

Izdvojeno


Reci što misliš!