AKTUALNO / VIJESTI

CJELODNEVNA ŠKOLA

Odluka Ministarstva odmah izazvala novi val nezadovoljstva! Mama iz Draganića čak razmišlja da bi ispisala djecu iz ove škole, kaže nam i da nije jedina

Odluka Ministarstva odmah izazvala novi val nezadovoljstva! Mama iz Draganića čak razmišlja da bi ispisala djecu iz ove škole, kaže nam i da nije jedina
foto OŠ Draganići

- Povezali smo se s roditeljima u drugim školama u Hrvatskoj koje su u istoj situaciji, javila mi se mama iz Požege, iz Krapine, Dalmacije, javili su nam se iz Novog Marofa gdje su čak i najavili prosvjed, rekla je Tanja Sodić.

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja i službeno objavilo popis škola koje će na jesen u sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, došlo je do novog vala nezadovoljstva roditelja koji smatraju da njihova djeca ne bi trebala ići po tom programu, barem ne za sada.

Prijavu je na razini države predalo 68 osnovnih škola u Hrvatskoj, od toga pet iz Karlovačke županije. Kao osnivač, Karlovačka županija je izdala prethodne suglasnosti za četiri škole koje imaju namjeru i potrebne uvjete za prijavu na javni poziv, i to OŠ Draganić, OŠ Josipdol, OŠ Eugena Kvaternika iz Rakovice te OŠ Katarine Zrinske Krnjak. Prijavu je ispunila i OŠ Slava Raškaj Ozalj uz suglasnost Karlovačke županije iako nije imala sve uvjete. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dožupanica ih uvrijedila?

Roditelji djece iz OŠ Draganić su prije 20-ak dana već izrazili nezadovoljstvo ovakvom odlukom Školskog odbora, te kako doznaje KAportal, neki su sad čak spremni ispisati svoju djecu iz ove škole i razmatraju opcije da ih upišu u neku drugu školu.

- Naša borba nije gotova, jutros sam poslala dopise u OŠ Draganić, u Ministarstvo i u Karlovačku županiju zamjenici županice Vesni Hajsan Dolinar. Ima puno neodgovorenih poitanja što će biti u rujnu, ali i želimo ispriku zamjenice od koje smo već tražili javnu ispriku ali nas se ignorira. Rekla je da nismo dobro informarrani, to nas vrijeđa jer smo itekako informirani i smatramo da se ne radi po zakonu, rekla nam je Tanja Sodić, majka troje djece, dvojice školaraca u OŠ Draganić i jednog budućeg prvašića.

- Peticiju su potpisali roditelji 163 učenika, što čini 73 posto od ukupnog broja učenika koji pohađaju OŠ Draganići, uključujući i djecu koja ispunjavaju uvjete za upis u prvi razred školske godine 2023./2024. Prema članku 135. stavku 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi roditelj učenika ima pravo i obvezu sudjelovati u njegovom obrazovanju, dok prema stavku 3. tog istog članka roditelj učenika ima pravo i obvezu biti upoznat sa svim sadržajima obuhvaćenima nastavnim planom i programom i školskim kurikulumom, stoji u dopisu roditelja koji je uz peticiju još 5. svibnja objavio KAportal.

Upitna odluka Školskog odbora

- Zakon je jasan, a sad protiv njega idu sami protiv oni koji su ga donijeli. Kako program može biti eksperimentalan kad je obvezan jer djeca dobivaju nove predmete. Nadalje, sporna je i odluka Školskog odbora. Ravnateljica je sazvala ŠO s dnevnim redom na kojem nije bilo ove odluke, već se o tome raspravljalo pod točkom razno. Dva člana niti nisu došla, pa ni onaj ispred Vijeća roditelja. Kako se netko mogao pripremiti za raspravu ako nije znao što je na dnevnom redu i kako u tako kratkom vremenu, kaže nam ova majka.

Dodaje da je puno pitanja a malo odgovora, te da će danas poslati zamolbu i zatražiti roditeljski sastanak s ravnateljicom da ih se uputi što donosi ovaj program. 

- Mnogi će pitati i kako ispisati djecu iz ove škole i upisati je u neku drugu. Ja bi to napravila i nisam jedina, kaže nam. 

Moguć prosvjed?

Roditelji iz Draganića su kontaktirali i pravobraniteljicu za djecu i na tragu su njezinom mišljenja. Tanja Sodić nam još kaže da nisu protiv reforme školstva jer je to potrebno, no sa samo žele da ne bude na ovaj način i ovako brzo, jer smatraju da škole za to neće biti pripremljene. 

- Povezali smo se s roditeljima u drugim školama u Hrvatskoj koje su u istoj situaciji, javila mi se mama iz Požege, iz Krapine, Dalmacije, javili su nam se iz Novog Marofa gdje su čak i najavili prosvjed. Pokušavamo se povezati da posložimo mišljenja i da vidimo bi li mogli nešto čak i zajedno napraviti, rekla je.

Kako će se stvari odvijati treba tek vidjeti, no očito je da ima puno nepoznanica i stvari koje zabrinjavaju roditelje. 

Izdvojeno


Reci što misliš!