AKTUALNO / VIJESTI

AKTUALNI SAT

Nakon niza neuspjeha na terenu, zamjenica županice o programu cjelodnevne škole: "Niti ptičjeg mlijeka neće faliti školama koje su ušle u taj program"

Nakon niza neuspjeha na terenu, zamjenica županice o programu cjelodnevne škole:

Naglasila je kako niti jedan roditelj, niti jedan učitelj ni ravnatelj nema pravo uskratiti pravo djetetu da ono postigne vrhunski rezultat u okviru svojih mogućnosti

O eksperimentalni projekt cjelodnevne nastave u koji ulaze (tek) četiri škole u Karlovačkoj županiji, tražila se informacije više i na današnjoj sjednici Županijske skupštine. Naročito zbog činjenice što je cijeli program izazvao nezadovoljstvo mnogih roditelja koji nisu dobili potrebne informacije i ostali "isključeni" iz odluke o ulasku u cijeli program. 

Osim u Ozlju i Draganiću, županijska vjećnica Ivana Salopek Šumunja kazala je kako su roditelji "ispod radara" prošli u OŠ Josipdolu, točnije kako je ravnateljica, tek nakon što je Ministarstvo objavilo rezultate koje škole su ušle u program, sazvala i obavijestila roditelje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O cijelom projektu, županijskim vijećnicima govorila je zamjenica županice Vesna Hajsan Doliar. Pojasnila je uvodno kako cjeloviti sustav odgoja i obrazovanja i cjelodnevna škola koji je Ministarstvo najavilo prije svega ima benefite u standardu zanimanja. 

- Do sada je imao određeni broj sati i on se sada mijenja u smislu jezične pismenosti, matematičke pismenosti i prirodoslovne pismenosti. Po rezultatima istraživanja Hrvatska je na samom dnu prema broju obveznih sati na dnevnoj razini. Benefit je i u dijelu sporta i rekreacije gdje svaki dan od 25 min učenici imaju rasterećenje i tjelovježbu. 

Hajsan Dolinar podsjetila je kako svi učenici nisu jednakog uspjeha, a ovaj prorgam im omogućuje na tjednoj razini 4 sata dopunske nastave kako bi postali vrhunski učenici na svojoj osobnoj razini. 

- Radila sam u obrazovanju 19 godina, kao majka, učitelj i ravnatelj, kao član radne skupine za donošenje Zakona o odgoju i obrazovanju i unapređenja standarda srednjoškolskog uspjeha ne mogu si dati za pravo drugoj djeci i drugim roditeljima uskratiti tu mogućnost da njihova djeca konačno dobe od sustava ono što je potrebno da bi jednog dana savladali i preduvjete za srednjoškolski upis. 

Naglasila je kako niti jedan roditelj, niti jedan učitelj ni ravnatelj nema pravo uskratiti pravo djetetu da ono postigne vrhunski rezultat u okviru svojih mogućnosti, a koje mu cjelodnevna nastava pruža u vremenu od 8 do 14 sati. 

- U većini naših škola učenici ranije ni ne dolaze kući ali s puno smanjenim sadržajem. Ovaj sustav omogućuje besplatno nakon prvog sata doručak svoj djeci, ručak oko pola 1 i ostale vannastavne aktivnosti za koje roditelj popodne i navečer voze djecu. 

Zamjenica je i pojasnila kako čl. 135 Zakona o odgoju i obrazovanju jasno kaže da roditelj ima pravo odlučivati o aktivnosti svog djeteta ali na dodatne, dopunske i vannastavne aktivnosti. 

- O standardu zanimanja ne može odlučivati niti mi, ni učitelji, ni ravnatelji ni roditelji. Standard zanimanja je nacionalni plan odgoja i obrazovanja na primarnoj razini. Ja sam ponosna na OŠ Josipdol, Krnjak, Rakovcu i Draganić, poručila je Hajsan Dolinar te kazala kako su ravnatelji dobili sve informacije na skupu koji je održan s ministrom Fuchsom u Karlovcu, a sastanak je nakon toga obavljen i na razini Karlovačke županije. 

- Svi ravnatelji smatraju da je ovo veliki benefit sa djetetom u fokusu i njegovim pravima. Takvoj školi koja uđe u ovaj program cjelodnevne škole neće faliti ni ptičjeg mlijeka, a tu uključujem i stručne suradnike, pedagoge, psihologe, tehničko osoblje gdje će učenici imati kompletnu podršku, naglasila je zamjenica te dodala kao je cilj cijelog programa stvaranje poticajnog radnog okruženja da učenici postanu bolji i uspješniji.

- Ja se ne bi usudila to nekome uskratiti ali nemam ni pravo na to, poručila je zaključno Hajsan Dolinar.

Izdvojeno


Reci što misliš!