AKTUALNO / VIJESTI

POVUKLI SE IZ KARLOVCA

Iz Karlovačke županije reagirali! Otkazan stručni skup "Srbi u Drugom svjetskom ratu", za županicu dvojbi nema: "Bio je provokativan, vjerojatno i štetan"

Iz Karlovačke županije reagirali! Otkazan stručni skup

Alarmirali jesmo s obzirom na naziv i sam program i sudionike. Obratili smo se Agenciji za odgoj i obrazovanje i ono što mogu reći da je skup otkazan na Upravnom vijeću koje je jučer održano, poručila je županica na današnjoj sjednici Županijske skupštine

Nakon što je jučer alarmirao Grad Karlovac po pitanju stručnog skupa Agencije za odgoj i obrazovanje pod nazivom "Srbi u Drugom svjetskom ratu" koji se trebao održati početkom srpnja u Karlovcu, to je učinila i Karlovačka županija. Potvrdila je to na današnjoj sjednici Županijske skupštine županica Martina Furdek Hajdin. 

Ponovimo kako je informaciju o održavanju ovog skupa u javnost dao gradski vijećnik Alenko Ribić na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća te napomenuo kako se ne radi o nikakvom širenju mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, kao i da se na skupovima moraju odrađivati teme i da je tu sve nesporno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Međutim, ističe, kako su ga zbog učiteljice iz Borova koja je najavljena kao predavač na službenim stranicama Agencije, zvali branitelji iz cijele Hrvatske, a kako bi ukazali na knjigu dotične iz 1996. godine.

- Ta učiteljica je 1996. godine izdala knjigu "Putevi nezaborava", posvetila je poginulim borcima, srpskim pobunjenicima protiv Republike Hrvatske. Tamo je pisala, citiram, “2. svibnja 1991. htjeli su u Borovu Selu izvjesiti šahovnicu. U selu, gdje su dvije-tri kuće Hrvatske, izvjesiti šahovnicu, simbol srama i užasa, bilo je ravno samoubojstvu. I, Hrvati su izvršili samoubojstvo…”, piše učiteljica u predgovoru knjige.

“Ustaše se uplašiše borbe prsa u prsa jer samo njih deset mogu da kolju jednog Srbina. Zbog toga se okrenuše Vukovaru… Tu su ‘hrabri domoljubi’ vadili djecu iz majčinih utroba, nizali lančić od dječjih prstića, silovali srpske žene i djevojke, odsijecali glave, vadili oči, spaljivali ljude i radili sve ono što samo bolesni um može smisliti. Srbi su morali uništiti sotonu…”, pročitao je Ribić ulomak iz knjige te potvrdio njezinu autentičnost.

- Tu sam se našao prozvan i kao Hrvat, ja sam sotona. Problem je ta gospođa, ona je persona non grata i ona ne može biti dobrodošla u Karlovcu, komentirao je tada Ribić.

Županica Furdek Hajdin kazala je danas kako su oni iz medija saznali za skup te da im se nitko nikada nije obraćao ili po pitanju sudjelovanja ili izdavanja dozvola. 

- Alarmirali jesmo s obzirom na naziv i sam program i sudionike. Obratili smo se Agenciji za odgoj i obrazovanje i ono što mogu reći da je skup otkazan na Upravnom vijeću koje je jučer održano, kazala je.

Pročitala je dio zaključka Upravnog vijeća u kojem stoji "Planirani se stručni skup mora odgoditi. Potrebno je revidirati cijeli program stručnog skupa, naziv predavanja i predavače, izmjestiti iz Karlovca održavanje stručnog skupa".

Županica je poručila kako je skup bio provokativan, vjerojatno i štetan. 

Izdvojeno


Reci što misliš!