AKTUALNO / VIJESTI

VREMENSKA PROGNOZA

Proljeće se nastavlja: Toplina, sunce i pljuskovi za mnogima produljeni vikend

Proljeće se nastavlja: Toplina, sunce i pljuskovi za mnogima produljeni vikend
RTL

Djelomice sunčano i toplo vrijeme na kopnu i u nastavku tjedna, ali na pravu stabilizaciju još ne računajte. Svakodnevno će na kopnu negdje biti kiše. Do srijede češće, ali i intenzivnije uz pojačan vjetar i nevremena u popodnevnim satima. U drugom dijelu tjedna kiša sve rjeđa

Zadnja dekada svibnja temperaturno se vratila na tračnice prosjeka na kopnu, dok je na moru ubrzala na lipanjske vrijednosti sa 27 °C do 30 °C u hladu. Uz to, primjerice u Splitu, treću noć za redom temperatura se ne spušta ispod 20 °C. Pravo ljeto uz obalu je počelo. Svakako, visoke temperature u kombinaciji s mnogo vlage u zraku i tlu od izuzetnih oborina prethodni tjedan na kopnu stvara povoljne uvjete za konvektivni razvoj oblaka, što znači oblake i oborine.

U NASTAVKU DANA:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novi tjedan je na istoku krenuo nestabilno uz lokalne pljuskove i kišu. Drugdje na kopnu i duž obale će i u nastavku prijepodneva biti sunčano uz slab sjeverac, a pod Velebitom i dalje neugodno uz olujne udare bure. Nakon svježeg jutra, temperature će brzo rasti, osobito na moru.

Od sredine dana će u središnjim i sjeverozapadnim predjelima biti djelomice sunčano uz sve češće pljuskove, lokalno i izraženije. Najviša temperatura oko 24 °C, osjetno svježije nakon kiše. Na istoku zemlje popodne očekujte česte i rasprostranjenije pljuskove, nerijetko uz grmljavine, a time i veliku vjerojatnost za jača nevremena praćena tučom i pojačanim vjetrom. Bit će sparnije, ali onda i svježije osobito prema večeri.

U unutrašnjosti Dalmacije također od sredine dana više oblaka uz pljuskove koji mogu biti i izraženiji. Pritom, bez iznenađenja, poneki je izgledan i uz obalu, ali lokalizirano i kratkotrajno. Unatoč tomu, sunca uz dalmatinsku obalu neće nedostajati. Temperature se neće značajnije mijenjati, bit će od 26 °C do 29 °C u hladu uz ugodu maestrala. Navečer opet okreće samo slaba do umjerena bura.

Na sjevernom Jadranu će i današnje popodne proteći uz obilje sunca i buru, uglavnom umjerenu do jaku, pod Velebitom i vrlo jaku. Uz tako vjetrovito vrijeme neće biti odviše vruće, ali se svakako zaštitite od sunca. U gorju, kao i u ostatku unutrašnjosti, od podneva nestabilno uz pljuskove, a maksimalci će se kretati oko 20 °C.

U NASTAVKU TJEDNA:

Djelomice Sunčano i toplo vrijeme na kopnu i u nastavku tjedna, ali na pravu stabilizaciju još ne računajte. Svakodnevno će na kopnu negdje biti kiše. Do srijede češće, ali i intenzivnije uz pojačan vjetar i nevremena u popodnevnim satima. U drugom dijelu tjedna kiša sve rjeđa, uglavnom je vjerojatnija na istoku i u gorju. Za vikend posvuda vruće!

Na moru i idučih dana djelomice sunčano, no osim u unutrašnjosti, pljuskovi su vrlo izgledni i uz obalu srednjeg i južnog Jadrana, osobito u utorak i srijedu. Naravno, u zaobalju će ipak biti izraženiji, lokalno i obilniji. Temperatura i dnevna i jutarnja ostaje slična, a prestanak bure očekujemo početkom lipnja.

Unatoč ne odviše povoljnoj prognozi za mnogima produljeni vikend, nadam se da ćete napuniti baterije i dobro iskoristit dane.

Izdvojeno


Reci što misliš!