AKTUALNO / VIJESTI

TUŽNA VIJEST

Preminuo je Ivan Maraković, jedan od najuspješnijih streljačkih trenera u državi

Preminuo je Ivan Maraković, jedan od najuspješnijih streljačkih trenera u državi

Posljednji ispraćaj bit će u Karlovcu, srijedu 31. svibnja 2023. u 17.30 sati, na Rimokatoličkom groblju Dubovac.

Nakon natjecanja u Osijeku gdje je bio sa svojim strijelcima, neočekivano i iznenada u 75. godini života preminuo je Ivan Maraković (Gornje Mrzlo Polje 26.8.1948. – Osijek 28.5.2023.). Otišao je nakon natjecanja u sportu kojega je najviše volio i kojemu je neopisivo puno dao. 

Zapravo, Ivan je živio streljaštvo i za streljaštvo. Mnogim generacijama dugoreških strijelca bio je puno više od trenera, bio im je otac, prijatelj ... Skroman, pun strpljenja, uvijek na raspolaganju, spreman pomoći, saslušati i razgovarati. Eto, takav je bio Ivan Maraković iz kojega će ostati velika praznina u streljačkom sportu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Streljački trener SD Duga Resa koji nije zadužio samo dugoreško streljaštvo, već županijsko i hrvatsko. Njegovi strijelci kojima je desetljećima prenosio svoje veliko iskustvo i znanje osvajali su bezbroj medalja i pokala na raznim natjecanjima diljem Hrvatske i inozemstva.

Kao mladić igrao je rukomet, bavio se atletikom, a 1963. godine se odlučio za društvo strijelaca u karlovačkom srednjoškolskom klubu Mladi ekonomist. Sedamdesetih i početkom 80-ih godina je ostvario zapažene rezultate kao član Streljačkog kluba Jugoturbina, Turbina i Karlovac 1800, čiji je bio i suosnivač. Bio je član ekipe SK Karlovac 1800 koja je na prvenstvu Hrvatske 1984. osvojila 5. mjesto.

Kada je napustio liniju strelišta i prestao se aktivno natjecati započinje rad na unaprjeđenju streljačkog sporta. Polovicom 70-tih započinje s trenerskim aktivnostima. Prvo trenira strijelce Jugoturbine, kasnije Karlovca 1800, potom i Duga Rese.  U rad Streljačkog kluba Duga Resa se uključuje 2. travnja 1991. godine, a u proljeće 1994. godine započinje organizirani rad s najmlađim strijelcima, djecom, kojima prenosi svoje znanje te tako osigurava sigurnu i bogatu budućnost SK Duga Resa. Rezultati njegovih strijelaca od sredine 90-tih godina plijene pažnju te do danas osvajaju preko 180 pehara i medalja, ekipnih i pojedinačnih, na državnoj, europskoj i svjetskoj sceni. Njegovi strijelci redovito su članovi Hrvatske streljačke reprezentacije, a neki su i članovi reprezentacije Hrvatske vojske.

Bio je i predsjednik Streljačkog saveza Općine Karlovac. U dugoreškom sportu je od 1996. do 2000. godine obnašao dužnost predsjednika Športske zajednice grada Duga Resa. Aktivan je i u radu Streljačkog saveza Karlovačke županije i Hrvatskog streljačkog saveza.

Nositelj je brojnih priznanja i nagrada za sportske rezultate i razvoj streljaštva kako u svom rodnom gradu Dugoj Resi, Karlovcu i Karlovačkoj županiji i Hrvatskog streljačkog saveza. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!