AKTUALNO / VIJESTI

VREMENSKA PROGNOZA

Sve smo bliže ljetu. Za prvi dan lipnja uglavnom suho i vrlo sunčano diljem zemlje

Sve smo bliže ljetu. Za prvi dan lipnja uglavnom suho i vrlo sunčano diljem zemlje

U unutrašnjosti do kraja tjedna prave proljetne, ali i dalje promjenjive prilike. Bit će više sunčanih sati, manje pljuskova, najmanje u subotu

Iza nas je svibanj, za kojeg mnoge dojam ne vara. Bit će vrlo izgledno označen u većini zemlje kao hladniji od prosjeka, osobito na kontinentu, a istovremeno i vrlo kišovit. Prvenstveno je to zbog sredine mjeseca u kojoj smo imali par izraženih kišnih razdoblja, zatim i poplave. U jednom takvom kišnom valu u Gračacu je pala rekordna količina oborine za tu postaju od 256 mm u jednom danu, a to je gotovo triput više od mjesečnog prosjeka. Toliko vode niti jedan sustav odvodnje ne može zbrinuti. Zadnjih dana ipak nešto primjerenije dobu godine, barem temperaturno, dok su pljuskovi neizostavna pojava.

Podjednako promjenjivo krećemo i u lipnju, klimatološki gledano prvom ljetnom mjesecu. Iako bez poremećaja u našoj blizini, čak smo i u polju malo povišenog tlaka, oko Sredozemlja i dalje dakle kruži taj vlažan i razmjerno topao zrak po visini što pogoduje razvoju oblaka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ČETVRTAK

Ujutro i prijepodne čak sunčanije, uglavnom suho. Uz obalu još samo u noći i rano ujutro slaba do umjerena, u Velebitskom kanalu pojačana bura. Nešto više oblaka bit će na jugu zemlje, prolazno i na istoku, ali će u unutrašnjosti po kotlinama te uz rijeke ponegdje biti kratkotrajne magle.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano. Bit će razvoja oblaka, ali rijetko uz koji lokalni pljusak i grmljavinu, nešto izglednije prema istoku i oko Banovine. Vjetar bez pljuskova slab, a bit će i toplije i sparnije uz oko 25-26 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu izmjena oblaka i sunca, prolazno uz tek kraće i slabije grmljavinske pljuskove. Gdje kiša izostane prilično sparno, a bit će uglavnom između 24 i 27 °C.

U Dalmaciji će tornjasti oblaci nicati uglavnom samo u zaleđu, pritom i zagrmjeti, ali rijetko će se koji spustiti do same obale. Prolazno slab maestral, a bit će vrlo toplo, mjestimice zbog sparine čak i vruće.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i napokon bez bure, tek prema otvorenome sjeverozapadnjak. Ono oblaka što se i razvije bit će u gorju, rijetko uz koji pljusak. Temperatura između 26 i 28 °C, oko 21-22 °C u gorskim područjima.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U unutrašnjosti do kraja tjedna prave proljetne, ali i dalje promjenjive prilike. Bit će više sunčanih sati, manje pljuskova, najmanje u subotu. No, od ponedjeljka oblačnije i kišovitije, ali samo malo manje toplo. Kiša će i tada biti uglavnom u obliku jačih pljuskova.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu dosta sunca, rijetko koji pljusak uz dalmatinsku obalu, ali od nedjelje kada zapuše južina pojavljivat će se i drugdje. Od ponedjeljka izgledni su posvuda neverini, ali temperatura se neće odviše mijenjati.

Izdvojeno


Reci što misliš!