AKTUALNO / VIJESTI

JE LI MOGUĆE?

Nova predviđanja na tržištu! Cijene nekretnina mogle bi kaotično pasti zbog rasta kamatnih stopa

Nova predviđanja na tržištu! Cijene nekretnina mogle bi kaotično pasti zbog rasta kamatnih stopa
foto ilustracija - arhiva KAportala

Rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima, upozorila je Europska središnja banka.

Najoštrije podizanje kamatnih stopa u nekoliko desetljeća prelijeva se na tržište nekretnina.

Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi “kaotično” pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB), a prenosi Poslovni dnevnik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi financijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast, koji šteti tvrtkama i kućanstvima.

Od prošlogodišnjeg srpnja ECB pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će ustrajati u strogoj monetarnoj politici i u idućim mjesecima, primjećuje Reuters.

Najoštrije podizanje kamatnih stopa unatrag nekoliko desetljeća sada se počinje osjećati i na tržištu nekretnina, koje je doživjelo procvat tijekom desetljeća dostupnih i povoljnih kredita.

“Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima”, upozorio je ECB.

To posebno vrijedi za zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni zajmovi s promjenjivom kamatnom stopom, istaknula je banka, ne precizirajući o kojima je riječ. ECB-ovi podaci da je udio hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španjolskoj i u baltičkim zemljama, napominje Reuters.

ECB je također upozorio da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpjeti veći udarac ako se kapital povuče.

To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke i skupinu prijestolnica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina. ECB ističe da kućanstvima na ruku ide snažno tržište rada pa će vjerojatno manje građana imati problema s povratom kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Izdvojeno


Reci što misliš!