AKTUALNO / VIJESTI

IDU U HRVATSKU

Konačno kraj agonije! Hrvati u Zambiji preuzeli djecu i vraćaju se u Hrvatsku, zastupnica Murganić: "Naša diplomacija učinila je sve da im se pomogne"

Konačno kraj agonije! Hrvati u Zambiji preuzeli djecu i vraćaju se u Hrvatsku, zastupnica Murganić:
Staf Media Consultancy/PIXSELL

Malo iza 13 sati stigla je informacija kako su Hrvati u Zambiji preuzeli djecu i vraćaju se u Hrvatsku

Šest mjeseci nakon što su otišli u Zambiju po djecu osmero Hrvata s djecom se napokon mogu vratiti kući. Sud ih je u četvrtak oslobodio optužbi za trgovanje djecom, a danas su napokon preuzeli svoje mališane. 

No, iako je prva informacija bila ta da će moći odmah doći do svoje djece i otići nazad u Hrvatsku, to ipak nije bilo tako jednostavno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Radi se sve da se djeca što prije stave na raspolaganje'

Imigracijska služba nije im odmah predala djecu unatoč tome što su imali odluku sutkinje Mary Mulanda da im se djeca odmah trebaju predati.

Hrvatska diplomacija radila je na tome da se djeca vrate Hrvatima, njihovim roditeljima, doznaju 24sata. Sutkinja je potvrdila da su posvajanja bila legalna.

- Sad su kod imigracijskog ureda veleposlanik, konzul i odvjetnik. Procedura je u tijeku. Radi se sve da se djeca što prije stave na raspolaganje i da se svi mogu vratiti u Hrvatsku, rekli su iz Vlade jutros.

A onda su stigle sretne vijesti...

Malo iza 13 sati stigla je informacija kako su Hrvati u Zambiji preuzeli djecu i vraćaju se u Hrvatsku. Popodne svi lete za Lusaku.

- Navečer trebaju napustiti Zambiju, svi će zajedno na aerodrom, u intenzivnoj smo komunikaciji s EU delegacijom iz Lusake da sve prođe u najboljem redu, rekli su iz Vlade za 24sata.

Reakcije saborskih zastupnika na oslobađajuću presudu

Inače, vijest o oslobađajućoj presudi hrvatskim državljanima stigla je u Hrvatski sabor baš u trenutku kad je na dnevni red došla rasprava o izmjenama Zakona o međunarodnom privatnom pravu koje su potaknute upravo slučajem Zambija, pa su zastupnici, kao i predstavnica resornog ministarstva, iskoristili priliku da na samom početku svojih izlaganja i u stankama reagiraju na odbijanje optužnice.  

- Možemo svi zajedno pozdraviti što je jako dobro za njih same, za njihove obitelji i za djecu koju su posvojili, koji su isto tako naši državljani. Mislim da je uz sve muke, naša hrvatska diplomacija učinila sve što je mogla da im se u ovim teškim trenutcima pomogne, rekla je Nada Murganić (HDZ) prenosi HRT.

Izdvojeno


Reci što misliš!