AKTUALNO / VIJESTI

HR 112 ALERT

Započelo testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama - sms poruka korisnicima u Karlovačkoj županiji stiže u pola 12

Započelo testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama - sms poruka korisnicima u Karlovačkoj županiji stiže u pola 12
Pixabay.com

SMS poruka bit će sljedećeg sadržaja: "Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK"

Iz Županijskog centra 112 Karlovac podsjećaju kako će danas biti provedeno testiranje Sustava u stvarnim uvjetima, slanjem SMS poruke svim korisnicima domaćih mobilnih mreža i korisnicima u roamingu

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini RH s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija.
 
Prije stavljanja u produkciju, sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama će se 3. lipnja 2023. testirati u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske. Po primanju poruke nije potrebno poduzimati nikakve aktivnosti.
 
Poruke će slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu.
 
SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT, bit će sljedećeg sadržaja: "Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK".
 
Testiranje sustava počinje u 9:00 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije. Nastavlja se u 10:00 sati slanjem poruke za korisnike s područja Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10:30 za korisnike mobitela iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testnu SMS poruku dobit će od 11:00 sati, dok će pola sata kasnije, u 11:30 sati testiranje početi u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Za građane Zagreba slanje SMS poruka počinje u 12:00 sati, a testiranje će završiti u 13:00 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.
 
Iz Ravnateljstva civilne zaštite naglašavaju kako je cilj uspostave ovog sustava sigurnost svih građana Republike Hrvatske i turista, a kroz njega će se moći poslati upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine. U svrhu osiguravanja osobnih podataka prilikom slanja poruka provodi se proces anonimizacije podataka te osobni podaci ne napuštaju sustav mobilnog operatora.
 
Obveza uspostave sustava upozoravanja javnosti koji će putem mreže pokretnih komunikacija dostavljati javna upozorenja krajnjim korisnicima, proizlazi iz članka 110. Direktive (EU) 2018/1972 (Europskog zakonika elektroničkih komunikacija), a u hrvatsko zakonodavstvo preuzeta je kroz novi Zakon o elektroničkim komunikacijama („Narodne novine“ br. 76/2022).
 
Podsjećaju i kako zbog testiranja Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama, danas se iznimno neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje korištenjem znaka »prestanak opasnosti«.

Izdvojeno


Reci što misliš!