AKTUALNO / VIJESTI

SMS NIJE STIGAO SVIMA

Je li sustav ranog uzbunjivanja pao na prvom testu? Dio građana ostao bez poruka

Je li sustav ranog uzbunjivanja pao na prvom testu? Dio građana ostao bez poruka
Zoe Sarlija/PIXSELL

'Oko 80 posto uređaja je primilo uredno poruku, neki jesu dobili dvije, neki nisu dobili niti jednu, analiziramo zašto se to dogodilo', kazali su nam u Ravnateljstvu civilne zaštite

Sustav kojim Ravnateljstvo civilne zaštite upozorava na moguću opasnost danas je uspješno testiran. Građanima, koji su se nalazili u Hrvatskoj, poslane su poruke, no nisu ih svi dobili.

Većina se građana ipak slaže da će novi sustav unaprijediti sigurnost, jedino im se izvedba ne čini idealnom. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Reporter RTL Danas Borko Brunović bio je u Ravnateljstvu civilne zaštite, gdje je razgovarao s Davorom Spevecom načelnikom sektora 112, koji ima odgovore na sva pitanja vezana uz današnju akciju

Kako ste vi zadovoljni i zašto svi građani nisu dobili poruke?

"Ne bi se složio da ne bi bilo dobro, bilo bi puno bolje negoli je to bilo do jučer kada nismo mogli nikome poslati poruku. Nije idealno naravno, zato smo i testirali. Oko 80 posto uređaja je primilo uredno poruku, neki jesu dobili dvije, neki nisu dobili niti jednu, analiziramo zašto se to dogodilo, ali do 80 posto pučanstva smo došli, znači da je situacija znatno bolja nego što je prije bila".

Imate li brojke, koliko je poruka stiglo?

"Poslano je na četiri milijuna šesto osamdeset i devet tisuća mobitela je poslana poruka, od toga je njih milijun i sto trideset i tri tisuće bilo osoba u roamingu".

Jesu li sve poruke trebale doći u isto vrijeme?

"Nažalost ovu tehnologiju koju smo danas koristili, a to je SMS, staru tehnologiju koja ima ograničenja u količini poruka koje se mogu poslati u sekundi, drugačije nije moglo. U utorak ćemo testirati novu tehnologiju koja dolazi u istom trenutku na sve mobitele koji se nalaze na području koje je zahvaćeno krizom, ali takvu poruku mogu primiti samo pametni telefoni".

U kojim situacijama ovakve poruke najbolje pomažu?

"Ovo što mi testiramo je sustav ranog upozoravanja, situacije u kojima možemo unaprijed građane upozoriti da se nešto loše događa, odnosno sprema i gdje imamo vremena da oni poduzmu aktivnosti da se zaštite. Poplave, požari, zagađenja zraka, zagađenja vode, nuklearni događaji i sve ono što imamo određeno vrijeme za reakciju koristeći ovaj sustav. Sustav ćemo moći koristiti nakon potresa, bit će građanima važno reći gdje da se sklone, gdje mogu naći hranu, mjesto za zbrinjavanje i slično".

Izdvojeno


Reci što misliš!